Adevarul: Au secat fantanile in satele din Dobrogea, Moldova si Oltenia

Desi nivelul panzei freatice nu a scazut alarmant, in unele zone din tara au secat puturile, iar prefectii au fost indemnati sa ia masuri de alimentare cu apa a locuitorilor din zonele afectate. Vremea secetoasa afecteaza sudul tarii, Dobrogea si Moldova, iar populatia din aceste zone risca sa ramana fara apa. Canicula din ultima vreme a afectat panza freatica din judetele Vaslui, Botosani, unele localitati din Dobrogea, cat si din sudul tarii.

Ministrul de interne, Dan Nica, a anuntat ca a stat de vorba cu prefectii din zonele afectate si le-a cerut acestora sa ia toate masurile necesare pentru alimentarea cu apa a locuitorilor.

Situatia insa nu este atat de critica, deoarece reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) dau asigurari ca, deocamdata, nu sunt probleme cu panza freatica sau cu raurile.

„Nu exista inca probleme cu raurile sau cu panza freatica, aceasta este scazuta, dar nu se afla sub minimele istorice“, a declarat, pentru „Adevarul“, Petre Stanciu, directorul INHGA.

„Apele Romane“ nu intra in alerta

In legatura cu restrictiile de apa care ar putea aparea, in conditiile unei secete prelungite, Petre Stanciu a mai spus ca, daca este cazul, acestea vor fi luate de Administratia Nationala „Apele Romane”, ce monitorizeaza volumul de apa stocat in lacurile de acumulare.

„In acest moment nu se pune problema aplicarii in bazinele hidrografice a «Planului de restrictii si folosirea apei in perioade deficitare», chiar daca regimul hidrologic actual se situeaza sub valorile normale pentru aceasta perioada.

Exista o rezerva suficienta de apa in lacurile de acumulare, ce asigura satisfacerea tuturor cerintelor de apa”, a declarat, pentru „Adevarul”, Ana-Maria Tanase, purtator de cuvant la „Apele Romane”.

Seceta pana in noiembrie

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a anuntat ieri ca seceta se va extinde in urmatoarele doua luni si va afecta culturile de porumb. „Situatia nu va fi la fel de grava ca in 2007“, a precizat Sandu. In iulie, cele mai secetoase zone vor fi Baraganul, Dobrogea si sudul Moldovei, iar in august suprafetele se extind.

In septembrie, in sud si in sud-est vor cadea precipitatii insuficiente, iar din octombrie suprafetele afectate de seceta se reduc. „Speram ca in noiembrie sa se termine cu seceta“, a mai spus Sandu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri