Combinatul siderurgic de pe malul Dunarii, obligat sa inchida halda de zgura inca de la 16 iulie, ignora legea si infesteaza panza freatica. Autoritatile de mediu acuza conducerea ArcellorMittal ca nu tine cont de normele impuse in ceea ce priveste depozitarea celor peste 60 de milioane de tone de deseuri.
„Multe dintre obligatiile de mediu asumate de catre societate sunt in stransa legatura cu proiectul tehnic de inchidere a haldei. Majoritatea masurilor nu au fost indeplinite la timp de ArcelorMittal. Am anuntat si Garda de Mediu. Probabil, combinatul va fi amendat pana cand va depune proiectul”, a declarat pentru „Adevarul”, Liliana Cornea de la Agentia pentru Protectia Mediului Galati.
In acest moment, gestionarea deseurilor se face in baza prevederilor din Autorizatia Integrata de Mediu nr. 30/2007 si in baza unui proiect tehnic de valorificare ce nu mai este valabil, deoarece a fost intocmit in timpul exploatarii haldei. „Cei de la ArcelorMittal au amenajat un fel de spatiu temporar de stocare a deseurilor nepericuloase, ca alternativa la depozitul ce ar fi trebuit construit. Aceasta solutie a fost acceptata insa de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului”, mai spune Liliana Cornea.
Haos la halda
Halda este inchisa pentru depozitare, insa recuperarea fierului vechi este permisa in continuare. „Ei dau vina pe cei care fura fier vechi, insa valorificarea nu este corespunzatoare. Se face dupa un proiect care nu tine cont de relieful actual al haldei”, spune Ingrid Miron, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Galati. Nici autorizatia de gospodarire a apelor nu a fost inca obtinuta.
„Au fost depuse documentele, urmeaza sa decida Directia Apelor Prut, daca le va da sau nu autorizatia”, sustine Liliana Cornea. „Este o grava problema de perceptie. Pentru noi, paraul Malina din apropierea haldei este un curs natural de apa. Cei de la combinat insa trateaza paraul ca pe un fel de canal deversor”, declara Mihai Turcu, comisarul-sef al Garzii de Mediu Galati.
Deseuri transportate clandestin
Conducerea ArcelorMittal isi depoziteaza in continuare deseurile intr-o latura a vechii halde, care ar fi trebuit sa fie inchisa, si declara ca a facut un „depozit de tranzit”. Deseurile sunt valorificate catre terti. Este vorba de circa 1.000 de tone de deseuri pe zi, care nu se stie unde ajung. Combinatul nu poate demonstra cui si cate deseuri vinde, in ciuda faptului ca Garda de Mediu a cerut documente doveditoare, si nici nu are autorizatie pentru comercializarea deseurilor.
Combinatul ignora autoritatile de mediu
Halda de zgura a ArcelorMittal este, de fapt, un munte de gunoaie „batran” de 41 de ani, cu „piscuri” de peste 100 de metri inaltime, ce se intinde pe un milion de metri patrati. Acolo s-au adunat in timp aproape 60 de milioane de tone de deseuri, iar ritmul actual de depozitare este de 1.000 de tone pe zi.
Potrivit Acordului de Mediu, combinatul trebuia sa inchida halda la 16 iulie 2009 si sa amenajeze un nou depozit, care sa respecte legile europene in vigoare. Aceasta obligatie nu a fost luata in seama de ArcelorMittal, depozitul nou ce trebuia construit nu exista, iar documentatia pentru inchiderea vechii halde nu a fost intocmita.
Garda de Mediu, in alerta
Comisarul-sef al Garzii de Mediu Galati, Mihai Turcu, ne-a confirmat faptul ca saptamana aceasta se desfasoara un control pe platforma ArcelorMittal. Contactat telefonic de reporterii „Adevarul”, purtatorul de cuvant al Administratiei ArcelorMittal, Dorian Dumitrescu, a refuzat sa faca vreo declaratie in legatura cu halda de zgura a combinatului.