Adevarul: Anul 2017 nu ne scapa de riscul amenzilor pe 2009

Romania trebuie sa-si inchida toate gropile de gunoi neconforme pana in 2017. Tara noastra risca declansarea procedurii de infringement dupa fiecare etapa anuala nerealizata din calendarul de sistare a activitatilor pe depozitele neconforme.

Toate tarile membre ale Uniunii Europene trebuiau ­sa-si inchida gropile de gunoi neconforme pana la data de 16 iulie 2009. Conform negocierilor purtate de autoritatile de la Bucuresti cu oficialii europeni in perioada de ­preaderare a Romaniei la UE, tara noastra a obtinut anumite perioade de tranzitie pentru inchiderea unor depozite municipale de gunoi.

In baza acestor perioade de tranzitie, a fost intocmit calendarul de sistare/incetare a activitatii sau conformare pentru depozitele de deseuri existente. Acesta este cuprins in Anexa 5 din HG 349/2005 care transpune in legislatia romaneasca directiva europeana privind depozitarea deseurilor.

Pana la data de 31decembrie 2006, 11 depozite urbane trebuiau sa fie inchise. Dintre acestea, 10 s-au conformat, iar cel de-al unsprezecelea – depozitul Raureni – se afla intr-un proces de inchidere printr-un proiect finantat din fonduri ISPA.

Un alt termen de sistare pentru alte 18 depozite urbane a fost stabilit pentru data de 31 decembrie 2007. Dintre acestea, 17 s-au conformat, iar cel ramas – depozitul Slatina – continua depozitarea in baza unei hotararii judecatoresti. Pana la sfarsitul anului trecut, 26 de depozite urbane trebuiau sa-si sisteze activitatea. Toate au fost inchise.

Data importanta – 16 iulie

Un termen-limita foarte important il reprezinta data de 16 iulie 2009 cand trebuia sistata activitatea pentru 78 de depozite urbane, dintre care doar 19 s-au conformat, iar 59 se afla in diferite stadii de reglementare a situatiei.

In ceea ce priveste gropile de gunoi din mediul rural, al caror termen pentru sistarea activitatii a fost, obligatoriu, 16 iulie 2009, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi a spus, intr-o conferinta de presa, ca numarul acestora este de 5.764.

In cazul in care tara noastra nu va inchide potrivit calendarului toate cele 78 de depozite municipale si cele 5.764 de gropi din mediul rural, Comisia Europeana poate deschide procedura de infringement impotriva Romaniei.

“Data de 16 iulie 2009 este foarte importanta, dar nu este singura. Mai urmeaza si anii 2010, si 2011, pana in 2017, cand avem obligatia de a ne conforma termenelor stabilite cu UE”, a mai spus ministrul Mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri