Timorul de Est a semnat astazi acordul ONU pentru protejarea stratului de ozon al Pamantului, document ce devine astfel primul pact al Natiunilor Unite la care adera toate cele 196 de state componente, informeaza Reuters.
Protocolul de la Montreal, inaintat in 1987, a fost gandit pentru eliminarea completa a chimicalelor create de om, care distrug stratul de ozon. Acesta este vital pentru protejarea vietii de pe Pamant de radiatiile ultraviolete ale soarelui, ce pot provoca boli precum cancerul de piele sau cataracta.
Potrivit datelor ONU, acordul a fost atat de eficient incat 97% dintre substantele ce distrug stratul de ozon au fost eliminate. Clorofluorocarburile, halonii si bromura de metil erau folosite mai ales pentru frigidere, aparate de aer conditionat, extinctoare si solventii folositi in curatarea echipamentelor electronice.
„Potrivit unor estimari, eliminarea substantelor ce distrug ozonul a contribuit la intarzierea incalzirii globale cu pana la 12 ani, subliniind faptul ca un dolar cheltuit pe ozon a dat rezultate in privinta altor provocari de mediu”, a explicat Achim Steiner, directorul Programului pentru Mediu al Natiunilor Unite.
Steiner a mai precizat ca, in lipsa unui acord, nivelul de gaze ce distrug stratul de ozon s-ar fi inzecit pana in 2050. Aceasta cantitate s-ar fi tradus in 20 de milioane de cazuri de cancer de piele si 130 de milioane de cazuri suplimentare de cataracta.
Prin implementarea protocolului, stratul de ozon va reveni la nivelul pe care in avea inainte de 1980, pana in 2050-2075.
Timorul de Est, fosta componenta a statului indonezian, este unul dintre cele mai tinere state ale globului.
Foto: Reuters