Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) va folosi o parte din banii proveniti din vanzarea certificatelor verzi pentru stimularea utilizarii autovehiculelor electrice si hibrid, tremenele de realizare a proiectelor si sumele alocate urmand sa fie stabilite dupa ce vor fi efectuate primele trazactii, informeaza Mediafax.
Guvernul a decis printr-o ordonanta de urgenta ca surplusul de certificate de emisii CO2 sa fie vandut prin negociere directa catre state sau entitati contractante cu oferta cea mai avantajoasa, iar sumele obtinute, estimate intre 1,2 – 2,5 miliarde euro, sa fie folosite in proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
"Hotararea de Guvern privind initierea si dezvoltarea schemelor de investitii verzi, care prevede si stimularea utilizarii autovehiculelor hibrid si a celor electrice afla in prezent in circuitul de avizare interministeriala. Sumele si termenele legate de realizarea proiectelor vor putea fi identificate dupa ce se vor realiza primele tranzactii cu certificate verzi, iar modul in care se vor realiza aceste programe va fi stabilit in baza unei scheme de finantare privind acordarea ajutorului de stat regional", a precizat Ministerul Mediului.
Beneficiarii proiectelor vor fi firmele si autoritatile adiminitratiei publice locale si centrale.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat, miercuri, ca Romania nu a inceput "oficial" negocieri pentru vanzarea certificatelor verzi, dar Spania si Japonia sunt interesate sa cumpere drepturi de emisie CO2.
Printre proiectele finantate din aceasta sursa se mai numara modernizarea si reabilitatea grupurilor energetice, cresterea productiei de energie din surse regenerabile, imbunatatirea utilizarii eficiente a energiei in cladiri, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in agricultura, impadurirea unor suprafete de terenuri si managementul deseurilor cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.