300.000 de oameni mor anual din cauza schimbarilor climatice

Decesele cauzate de foamete ameninta milioane de oameni din cauza schimbarilor climatice care modifica anotimpurile. Ploile care vin prea devreme sau nu apar deloc, dar si perioadele de seceta sau potop distrug recoltele, lasand oamenii din tarile sarace sa sufere de foamete, arata un raport lansat de o agentie internationala umanitara, Oxfam, citata de Telegraph.

Oxfam a intervievat fermieri din 15 tari sarace din Asia, Africa si America Latina in legatura cu felul in care s-a transformat vremea de-a lungul timpului, relateaza Reuters. Astfel s-a aratat cum schimbarile climatice au drept consecinta modificari in succesiunea anotimpurilor de tranzitie, precum primavara. Acestea s-au scurtat sau au disparut cu totul si au fost inlocuite de perioade lungi de caldura si ierni mai scurte si mai blande. Ploaia este tot mai imprevizibila, iar perioadele secetoase au crescut ca durata si frecventa.

“Schimbarile climatice au loc aici si acum, iar cei mai loviti sunt cei mai saraci oameni ai lumii”, a declarat directorul executiv Oxfam, Barbara Stocking.
Deja 300.000 de oameni mor anual din cauza schimbarilor climatice, iar 300 de milioane sunt afectati, estimeaza un raport realizat recent de Forumul Umanitar Global, condus de fostul secretar-general al Natiunilor Unie, Kofi Annan.

“Transformarea anotimpurilor” distruge recoltele, fortand fermierii sa abandoneze culturile traditionale si aducandu-i in pragul foametei. Reprezentantii agentiei Oxfam vad in aceste transformari “cea mai grava consecinta a schimbarilor climatice asupra umanitatii, din viitorul apropiat”.
Agentia avertizeaza ca in locuri deja afectate de nivelurile ridicate de violenta, este probabil ca lipsa accesului la apa sa genereze conflicte si mai mari, informeaza Reuters.

Solutii exista

Raportul mentioneaza ca efectele cele mai nefaste ale foametei si ale saraciei pot fi evitate daca guvernele si comunitatile incep sa se adapteze acum. Oxfam ia atitudine prin construirea unui baraj in Nassapir, Uganda, care sa adune toata apa de ploaie pentru oameni si animale.

Consilierul Oxfam in schimbari climatice in tarile in curs de dezolvare, Savio Carvalho, recomanda dezvoltarea semintelor de porumb rezistente la seceta si experimententarea cu surse alternative de energie in zonele rurale sarace, unde majoritatea oamenilor se bazeaza pe defrisare pentru constructii si obtinerea lemnului pentru foc.

Carvalho a sugerat si alte solutii, precum “explorarea bio-gazului obtinut din balegarul vitelor sau din energia solara, cu anumite investitii”, citeaza Reuters.

Oxfam face un apel catre tarile dezvoltate

Oxfam le cere tarilor dezvoltate sa isi reduca emisiile de carbon cu 40% pana in 2020 si sa puna la dispozitie 70 de miliarde de lire pentru ajutorarea tarilor mai sarace in adaptarea la schimbararile climatice.

Solutiile tehnologice pentru incalziriea globala sunt la indemana, este nevoie doar ca politicienii sa se ocupe de implementare, a explicat fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, intr-un raport separat denumit “Tehnologie pentru un viitor cu emisii scazute de carbon”. Blair a mai spus ca o serie de intalniri importante de anul acesta, printre care Marele Forum Economic din Italia, de saptamana acesta, si summit-ul de la Copenhaga din decembrie, ar trebui sa mute lupta impotriva incalzirii globale de la etapa de campanie la cea de “punere in practica ca strategiilor politice”.

Oxfam International este un grup de organizatii non-guvenrmentale de pe trei continente si lupta impotriva saraciei si a nedreptatii. Numele de Oxfam vine de la Oxford Comiteee for Famine Relief (Comitetul Oxford pentru Inlaturarea Foametei), fondat in Marea Britanie in 1942.

Foto: Reuters
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri