Oxfam: victimele catastrofelor naturale au nevoie de statutul de refugiați

Din 2008, în fiecare an, în jur de 26 de milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza dezastrelor naturale. În 2016, numărul persoanelor în această situație a fost de 23,5 milioane. Sunt datele unui raport Oxfam, publicat recent, în timp ce la Bonn (Germania), în aceste zile, se desfășoară COP23, cea de-a 23-a conferință globală anuală pe tema schimbărilor climatice, organizată de UNFCCC. 

oxfam
foto: wikimedia commons

Autorii raportului spun că, din cauza schimbărilor climatice, milioane de oameni sunt deja forțați să își părăsească pământurile și casele. Furtunile puternice, secetele mult mai intense și mai prelungite, creșterea nivelului mărilor, toate aceste efecte ale schimbărilor climatice, cresc vulnerabilități deja existente ale oamenilor și șansele ca aceștia să fie dislocați.  De aceea, una dintre recomandările lor este ca migranților climatici să le fie recunoscut statutul de refugiați.

Cifrele dezastrelor naturale

În timp ce schimbările climatice ne afectează pe toți, riscurile în cazul țărilor în curs de dezvoltare, cu oameni care trăiesc în sărăcie, sunt mai mari, susțin autorii raportului.

„Între 2008 și 2016, oamenii din țările sărace au fost de cinci ori mai expuși să-și părăsească casele din cauza dezastrelor naturale, decât cei din țările bogate. De asemenea, femeile, copiii și populațiile indigene sunt afectate în mod disproporționat.”

În 2016, după ce Ciclonul Pam a lovit violent Republica Vanuatu (n.r. insulă din sudul Pacificului), Ciclonul Winston a determinat mai mult de 55.000 de oameni din Fiji să își părăsească locuințele. Valoarea pierderilor și distrugerilor au fost aproximativ egale cu 1/5 din PIB-ul țării.

În 2017, în populațiile din Caraibe și din sud-estul SUA au fost afectate, pentru un întreg sezon, de fenomene meteo extreme.

„În urma uraganului Harvey, uraganul Irma a cauzat distrugeri în mai multe insule din Caraibe: Barbuda, Saint Martin și Insulele Britanice. După care, a lovit Florida. Două săptămâni mai târziu, Uraganul Maria a produs pagube prin Caraibe, a distrus insula Dominica și Puerto Rico.

În august 2017, peste 43 de milioane de oameni din Bangladesh, Nepal și India au fost afectați de inundații extreme provocate de muson. Evenimentele s-au soldat cu peste 1.200 de morți și milioane de oameni care au trebuit să-și părăsească casele.

Ce recomandă autorii raportului

Comunitatea internațională are o responsabilitate, susține Oxfam. Aceasta ar trebui să-i sprijine financiar și să aloce resurse celor care sunt forțați de fenomenele extreme să se mute. Autorii recomandă ca aceste probleme să fie dezbătute în cadrul COP 23.

„În cadrul COP trebuie să se reafirme necesitatea finanțării victimelor dezastrelor naturale. Ar trebui să se depășească suma de 100 de mld. de $ deja promisă și să se stabilească un mecanism financiar de ajutor în cel mult doi ani.”

De asemenea, Oxfam cere protecție internațională pentru migranții climatici. Pentru acest lucru, ar trebui să se instituie norme precum: un interval de doi ani, în care să se stabilească tipul de protecție și modul în care vor fi primiți cei care au fost forțați să treacă granițele țării, din cauza dezastrelor naturale.

Citește și: În 2017 se va înregistra nou record pentru emisiile de CO2, avertizează specialiștii

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri