Organizatiile de mediu, pe locul 3 in topul increderii romanilor

Organizatiile de mediu se claseaza pe locul 3 intopul institutiilor publice in care romanii au incredere, reiese din cea de a 15-a editie a Indexului Sustenabilitatii ONG pentru Europa Centrala si de Est si Eurasia in Romania, lansat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite (USAID).

“In Romania anului 2011, intr-un context extrem de dificil, atat din punct de vedere economic, cat si politic, organizatiile societatii civile au continuat sa fie active. Acest lucru s-a concretizat prin furnizarea de servicii si asistenta pentru categoriile sociale cel mai expuse in fata crizei. In egala masura, organizatiile au investit resurse importante pentru a promova valorile democratice, buna guvernare, drepturile omului si protectia mediului”, se arata in raportul USAID.

Indexul urmareste evolutii la nivelul societatii civile in anul calendaristic 2011.

In ultimii 15 ani, Indexul a evaluat progresul sectorului societatii civile in 29 de tari, analizand cadrul general in care evolueaza societatea civila, concentrandu-se pe cadrul legal, capacitatea organizationala, sustenabilitatea financiara, advocacy, furnizarea de servicii, infrastructura si imagine publica.

74.058 organizatii in Romania

Potrivit raportului, in prezent exista 74.058 organizatii ale societatii civile (OSC) inregistrate in Romania, insa majoritatea dintre acestea sunt inactive.

“O serie de initiative legislative au incercat in 2011 sa limiteze spatiul in care functioneaza organizatiile societatii civile. In septembrie 2011, Ministerul Administratiei si Internelor a publicat un proiect de lege privind adunarile publice, proiect pe care organizatiile l-au criticat deoarece, din perspectiva lor, acesta reprezenta o incercare de a submina democratia. Proiectul de lege limita libertatea de intrunire si de exprimare publica si considera adunarile publice drept un
pericol public. Desi scopul declarat al proiectului de lege era prevenirea violentei in timpul evenimentelor sportive, legea ar fi putut fi folosita pentru a limita orice tip de adunare publica, ceea ce conducea la ipoteza ca guvernul incerca sa previna posibile proteste in preajma alegerilor din 2012, proteste generate de agravarea situatiei sociale”, reiese din analiza USAID.

Doar 12% dintre organizatii au fonduri suficiente

Potrivit analizei, ca situatia financiara a organizatiilor societatii civile sa inrautatit.

Astfel, 59% dintre organizatii considera ca resursele financiare sunt insuficiente, in crestere cu 11 procente fata de 2010.

Doar 12% dintre OSC au raspuns ca au avut suficiente resurse financiare, comparativ cu 26 procente in 2010.

Cea mai mare proportie de respondenti (37%) a raportat venituri sub 10.000 dolari, iar 6% dintre respondenti nu au raportat niciun venit.

Fondurile structurale europene au ramas principala sursa de venit a OSC, in concordanta cu rezultatele de anul trecut.

Colaborarea cu autoritatile, deficitara

Totodata, 75% dintre respondenti au declarat ca acestia coopereaza cu autoritatile si institutiile publice in activitatile curente.

Cea mai buna colaborare a avut loc la nivel local, cu consiliile locale si judetene, in timp ce colaborarea cu Presedintia este printre cele mai slabe.

Intre 60% si 70% din liderii OSCurilor chestionate considera ca atitudinea autoritatilor locale fata de organizatiile lor este una pozitiva, in timp ce procentele scad cu 20 procente atunci cand sunt intrebate daca autoritatile publice au luat masuri concrete pentru a sprijini activitatea OSC.

90% dintre organizatii lucraza cu voluntari

Potrivit Indexului, 63% dintre OSC angajeaza personal platit. Organizatii care opereaza cu fonduri structurale continua sa atraga si sa pastreze mai bine resursele umane, in timp ce organizatiile mai mici, care se confrunta cu dificultati financiare in crestere, se lupta sa-si pastreze personalul.

Dintre organizatiile intervievate, 52 procente au afirmat ca au fost capabile sa pastreze tot personalul in 2011, iar 61 procente au declarat ca au fost capabile sa angajeze oameni noi.

Voluntariatul a ramas stabil in 2011. Astfel, 90% dintre OSC implica voluntari in activitatea curenta si aproape doua treimi din aceste organizatii au declarat ca au destui voluntari.

Cu toate acestea, majoritatea organizatiilor societatii civile nu au strategii specifice pentru recrutarea si formarea voluntarilor.

Voluntariatul ramane deosebit de popular in randul tinerilor.

Indexul OSC

Indexul Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile este un instrument analitic care
masoara progresul sectorului civil din regiunile Europa Centrala si de Est si Eurasia.

Indexul urmareste evolutia sectorului civil in douazeci si noua de tari in ultimii cincisprezece ani. Indexul examineaza mediul general propice pentru societatea civila, cu accent pe aspectele juridice ale organizatiilor societatii civile, capacitatea organizatorica, viabilitatea financiara, de advocacy, prestarea de servicii, infrastructura si imaginea publica.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri