Studiu: În 2050, 78% din oraşele planetei vor suferi schimbări „frapante” ale climei

Un nou studiu, menit să facă oamenii să înțeleagă cât mai bine efectele schimbărilor climatice, atrage atenția că, în 2050, 78% din oraşele planetei vor suferi schimbări „frapante” ale climei. De exemplu, Londra cea rece și umedă va fi secetoasă și caldă ca Barcelona.

©News Corp Australia

„Ținând cont de faptul că peste 50% din populația globului locuiește la orașe, aceste așezări pot deveni un instrument care arată impactul schimbărilor climatice la nivel mondial”, au transmis autorii studiului, o echipă de cercetători de la universitatea ETH Zurich.

Aceştia au studiat vremea din 520 de mari oraşe din întreaga lume, cu populații de peste un milion de locuitori, luând în calcul 19 variabile, printre care temperatura şi precipitaţiile. Predicțiile pentru anul 2050 sunt cel puțin îngrijorătoare, spun autorii studiului.

Pentru aceste estimări, oamenii de ştiinţă de la universitatea elveţiană au folosit în mod deliberat perspectiva optimistă, adică cea în care emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului pentru a putea limita creşterea temperaturii medii a globului la 1,4 grade Celsius, în comparaţie cu perioada preindustrială (la ora actuală, creşterea este de aproximativ +1 grad Celsius).

Pentru a ilustra descoperirile care arată că 78% din oraşele planetei vor suferi schimbări „frapante” ale climei, cercetătorii au echivalat condițiile climatice din viitor cu cele prezente din anumite orașe.

De exemplu, Londra cea rece și umedă va fi secetoasă și caldă ca Barcelona. La Stockholm va fi ca la Budapesta, iar la Paris ca la Canberra (capitala Australiei). În București va fi la fel ca în Almaty (Kazahstan), Bishkek (Kârgâzstan), Erevan (Armenia). Acesta din urmă, spre exemplu, înregistrează o temperatură medie într-o zi din iulie de 26,4 grade Celsius, în timp ce Bucureștiul – 22,5. În Praga și în Varșovia va fi ca în București.

Schimbările vor fi şi mai radicale în cazul regiunilor tropicale. Oraşe mari precum Kuala Lumpur, Jakarta şi Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme, conform studiului publicat de revista ştiinţifică PLOS ONE.

Oraşele din emisfera nordică vor semăna din punct de vedere climatic cu cele care se situează acum faţă de ele la 1.000 km înspre sud. Cele care se găsesc la Ecuator nu vor resimţi o încălzire majoră a climei dar, în schimb, vor avea parte de mai multă secetă şi de ploi.

Europa va avea veri şi ierni mai calde, în medie cu 3,5 – 4,7 grade Celsius.

„Obiectivul articolului urmăreşte ca toată lumea să înţeleagă consecinţele schimbărilor climatice”, a subliniat Jean-François Bastin, cercetător participant la studiu.

Cele 115 orașe care nu vor suferi schimbări „frapante” ale climei se vor confrunta cu „noutăţi” în domeniul climei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri