Optimism in constructie

Romania va cunoaste o schimbare rapida spre constructia unor cladiri mai verzi. Steven Borncamp isi argumenteaza optimismul.

Cladirile contribuie cu 30%-40% la emisiile de carbon si necesita o cantitate similara din productia de energie a unei tari pentru a le construi si pentru utili tati. Este misiunea Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) sa impinga industria constructiilor catre solutii mai verzi. Pregatindu-ne pentru lansarea oficiala a RoGBC pe 14 octombrie, la Bucuresti, vrem sa exprimam cateva idei legate de optimismul si convingerea noastra ca Romania va cunoaste o schimbare rapida catre constructia unor cladiri mai verzi.

Vointa politica. Am observat o schimbare remarcabila in perceptia multor state de pe glob. In timp ce antrepre norii verzi ar vrea sa vada mai mult, exista un nou impuls pentru masuri de eficientizare energetica si o mai buna intelegere a impactului actiunilor noastre asupra mediului, atat la nivel local, cat si planetar.

"Sticker Shock". Precum un frigider, noile cladiri vor avea nevoie de un rating energetic oferit de un auditor certificat, care sa fie prezentat noului proprietar al cladirii inainte ca aceasta sa fie vanduta. Incepand cu 2010, cladirile nu vor mai putea sa fie vandute fara o astfel de certificare.

Finante (1). Mari fonduri de investitii din real estate au inceput sa ceara ratinguri verzi certificate in standardele LEED sau BREEAM pentru cladirile pe care le cumpara. Acest lucru s-a intamplat chiar si in Bucuresti si va creste odata cu beneficiile financiare din costurile operatio nale mai scazute si asociate cu cresterea numarului cladirilor verzi.

Finante (2). Romanii au de curand acces la finantari ipotecare. Preturile energiei cresc si oamenii au acces la tot mai multi bani cand incep construirea unei case. Ei vor investi in design-uri mai bune, izolatii, sisteme de incalzire, ventilatie si racire. Facturi mai mici la energie vor pune bani in portofelele proprietarilor
de case verzi, iar vorba se va duce…

Tehnologie. Exista softuri care permit cladirilor sa fie construite si testate precum se intampla in industria aviatica: necesar si util atunci cand se economiseste material, integreaza sistemele mai eficient, design pentru maxima eficienta. Preturile in cadere ale panourilor fotovoltaice si noile metode de a le integra pe suprafete pana acum neutilizabile vor face aceasta optiune independenta de subsidii.

Inputuri. Costurile petrolului, gazului si electricitatii sunt doar o parte a costurilor de constructie si operare ale
cladi rilor. Pretul metalelor si materialelor de constructie a crescut semnificativ. Cladirile verzi fac mai mult utilizand mai putina "energie incorporata" in productia materialelor de constructie: economisesc bani si salveaza planeta.

Pentru orice buzunar. Cladirile verzi sunt percepute ca foarte scumpe. Multe dintre cele mai eficiente principii ale cladirilor verzi (izolatie ori orientare) sunt echivalente ca pret. Unele produse legate de cladirile tradi tionale folosesc petrol pentru a fi fabrica te, deci preturile lor au urcat fata de cele ale produselor verzi. Proprietarii cu venituri mici sunt mult mai afectati de preturile mari la energie, deci vor beneficia enorm din a-si inverzi casele.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri