OPEC se așteaptă la o creștere semnificativă a cererii de petrol în acest an

OPEC și-a menținut previziunile privind o redresare puternică a cererii mondiale de petrol în 2021, condusă de Statele Unite și China, în ciuda incertitudinilor generate de pandemie, indicând o nevoie de mai mult petrol din partea grupului de producători, scrie Reuters.

Într-un raport lunar pubicat joi, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a declarat că cererea va crește cu 6,6% sau 5,95 milioane de barili pe zi (bpd) în acest an. Prognoza a rămas neschimbată pentru a doua lună consecutiv.

Prognoza din raport vine în ciuda unei redresări mai lente decât se aștepta în prima jumătate a acestui an și în condițiile în care avertizează asupra unor „incertitudini semnificative”, cum ar fi potențiala apariție a unor noi variante ale coronavirusului.

„Redresarea economică globală a fost întârziată din cauza reapariției infecțiilor cu COVID-19 și a reluării blocajelor în economiile cheie, inclusiv în zona euro, Japonia și India”, a declarat OPEC în raportul său lunar.

OPEC a menţinut estimarea sa privind creşterea economiei globale la 5,5% în 2021, în cazul în care impactul pandemiei „va fi ţinut în mare parte sub control” în a doua parte a anului.

Luna trecută, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei. Cea mai mare parte a reducerilor de producție va rămâne după luna iulie.

Eforturile OPEC+ „au condus în mod substanțial spre o reechilibrare a pieței”, a declarat OPEC.

Raportul a arătat o producție mai mare de petrol OPEC, reflectând decizia de a pompa mai mult și câștigurile din partea Iranului, scutit de a face reduceri voluntare din cauza sancțiunilor americane. Producția din luna mai a crescut cu 390.000 de bpd la 25,46 milioane de bpd, a precizat OPEC.

Arabia Saudită a comunicat OPEC că a crescut producția din luna mai cu 410.000 bpd, la 8,54 milioane bpd.

Tot în raport, OPEC și-a menținut estimarea privind cantitatea de petrol pe care trebuie să o pompeze în acest an la 27,7 milioane bpd, chiar și după o mică revizuire în creștere a ofertei non-OPEC.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri