Risipa de alimente care se cifreaza la 1,3 miliarde tone anual, la nivel global, nu reprezinta doar o enorma pierdere economica, ci aduce grave prejudicii resurselor naturale de care depinde hrana intregii omenirii, potrivit ultimului raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO).
Costurile economice directe se ridica la 750 de miliarde de dolari anual, iar, in fiecare an, hrana neconsumata necesita un volum de apa echivalent cu debitul anual al raului Volga.
Este datoria noastra, a tuturor, agricultori si pescari, industriasi si distribuitori alimentari, guverne locale si nationale, consumatori individuali, sa facem schimbari majore in lantul alimentar pentru a evita risipa, iar cand nu este posibil sa reciclam hrana”, a spus directorul general de la FAO Jose Graziano da Silva.
„1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite in fiecare an, iar productia de hrana neconsumata ocupa 30% din terenurile cultivabile. Numai in China, Japonia si Coreea de Sud sunt risipite anual aproape 200 de kilograme de legume si cereale pe cap de locuitor. Risipa de fructe are o contributie semnificativa la pierderile de apa din Asia, America Latina si Europa, in timp ce risipa de legume, in tarile industrializate din Asia, Europa si Asia de Sud-Est presupune emisii foarte mari de dioxid de carbon”, se arata in raport.