Milioane dintre cei mai saraci copii din lume se numara printre cele mai nevinovate si vulnerabile victime ale schimbarilor climatice cauzate de natiunile dezvoltate, arata un raport al Natiunilor Unite (ONU), care solicita luarea de masuri urgente, informeaza Reuters.
Raportul UNICEF "Climatul nostru, copiii nostri, responsabilitatea noastra" a evaluat actiunile intreprinse in vederea indeplinirii targetului de injumatatire a saraciei printre copii pana in 2015, target stabilit in cadrul Millennium Development Goals, si a descoperit esecuri la capitolele sanatatea, supravietuirea, educatia si egalitatea intre sexe.
"Este evident ca un esec la nivelul schimbarilor climatice este si un esec in protectia copiilor", a spus directorul UNICEF Marea Britanie, David Bull. "Tocmai cei care au contribuit cel mai putin la schimbarile climatice, cei mai saraci copii din lume, au cel mai mult de suferit", a mai spus acesta.
Raportul arata ca schimbarile climatice ar putea adauga alte 40.0000 – 160.000 de decese in randul copiilor, pe an, in Asia si in Africa din cauza cresterii scazute a economiei. In raport se mai arata, de asemenea, ca in cazul in care temperaturile vor creste cu 2 grade Celsius peste nivelul preindustrial, pana la 200 de milioane de oameni din intreaga lume se vor confrunta cu foamete, o cifra care va creste pana la 550 de milioane daca temperatura va creste cu 3 grade Celsius.
Raportul UNICEF arata ca pagubele economice datorate schimbarilor climatice ar determina parintii sa isi retraga copiii din scoli, singurele locuri in care multora dintre acestia le este garantata cel putin o masa pe zi in mai multe regiuni.
Transformarile suferite de mediul inconjurator din cauza schimbarilor climatice vor declansa totodata si o serie de boli fatale precum malaria, care ucide deja 800.000 de copii pe an. Malaria a fost descoperita acum si in zone care nu erau afectate de aceasta.
Predictiile oamenilor de stiinta arata ca temperaturle medii de pe glob vor creste cu pana la 1,6 si chiar 4 grade Celsius in acest secol din cauza emisiilor de carbon rezultate in urma arderii combustibililor fosili pentru electricitate si transport cauzand inundatii, foamete, furtuni puternice si conditii de seceta.
Se fac eforturi pentru a se ajunge la un acord international de luare a masurilor pentru prevenirea cresterii temperaturilor cu 2 grade Celsius. Dar unii ecologisti spun ca cele doua grade in plus sunt inevitabile indiferent daca sunt luate masuri sau nu deoarece natiunile precum China nu pot sau nu vor sa opreasca arderea carbonului.
Tarile in curs de dezvoltare, aflate sub presiunea semnarii unui acord de reducere a emisiilor de carbon la sfarsitul anului viitor, spus ca nu vad niciun motiv pentru care trebuie sa isi tina oamenii in saracie de vreme ce problemele au fost cauzate de tarile dezvoltate.