ONG-urile care administreaza arii naturale protejate se coalizeaza

19 reprezentanti ai ONG-urilor de mediu s-au intalnit pe 21-23 noiembire la Cluj Napoca pentru infiintarea unei coalitii, care sa reprezinte interesele organizatiilor care administreaza arii naturale protejate. Actiunea fost realizata la initiativa Societatii Carpatine Ardelene din Satu Mare.

Dintre cele 375 de arii protejate din Romania, 78 sunt administrate de organizatii neguvernamentale. Administrarea unei arii protejate inseamna preluarea de responsabilitati si obligatii fara un suport financiar din partea Guvernului Roman.

Custozii ariilor protejate intre deseori in conflicte cu agenti economici, autoritati publice, care vor sa promoveze proiecte sau lucrari, care pot duce la distrugerea patrimoniului natural din arii protejate. Rezolvarea acestor probleme necesita cunoasterea solida a dreptului mediului si a legislatiei din domeniul conservarii naturii, ONG-urile implicate avand nevoie si de abilitati in comunicare eficienta si aplanarea conflictelor.

Un studiu sociologic realizat la nivel national releva faptul ca activitatile ONG-urilor de mediu implicate in administrarea ariilor protejate sunt izolate, nevizibile la nivel national, fara putere de influenta si reprezentare la nivelul luarii deciziilor.

Pornind din aceste necesitati organizatiile neguvernamentale, custozi ai ariilor protejate au decis ca, in cadrul unei intalniri de lucru, sa incerce sa gaseasca solutii la aceste probleme. Astfel, in perioada 21-23 noiembrie s-a desfasurat la Cluj Napoca intalnirea a 19 reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, care administreaza arii protejate.

In urma dezbaterilor despre diferitele probleme cu care se confrunta un ONG care administreaza arii protejate, s-a ajuns la concluzia, ca formarea unei coalitii ar duce la rezolvarea celor mai multe probleme. In urma acestei concluzii participantii au stabilit viziunea viitoarei coalitii. Printr-o analiza SWOT s-au elaborat obiectivele coalitiei si s-a dezvoltat un plan de actiune pe termen scurt, de un an, si pentru o perioada de 5 ani.

Printre activitatile care vor fi desfasurate de membrii coalitiei in urmatoarele luni se numara indentificarea si celorlalte ONG-uri care administreaza arii protejate, organizarea unei intalniri pentru elaborarea actului constitutiv si regulamentului de functionare a coalitiei. De asemenea, vor fi organizate si cursuri de perfectionare pe tematici de interes pentru custozii de arii protejate: comunicare eficienta, managementul conflictelor, rolul comunitatilor locale in managementul ariei protejate, legislatia de mediu, managementul ariilor protejate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri