Deputații din Comisia pentru administrație publica din Camera Deputatilor au dat aviz favorabil modificării “Legii Marinescu 2”, iar soarta maidanezilor urmeaza sa fie decisa in plen.
Aceasta hotarare incinge insa disputele intre legiuitori si organizatiile de protectie a animalelor, care sustin ca aceasta masura va duce la uciderea in masa a maidanezilor.
Parlamentarii sustin ca modificarea adusa Legii Protectiei Animalelor, si anume incredintarea cainilor catre consiliile locale, este solutia optima, deoarece lasa primariile sa decida ce soarta animalelor fara stapan, aducerea lor in adaposturi si eutanasierea in anumite conditii, si da posibilitatea initierii de parteneriate cu ONG-urile.
Reprezentantii organizatiilor de protectie a animalelor nu sunt insa deloc de acord cu amendamentul care lasa eutanasierea cainilor la latitudinea consiliilor locale si ameninta ca vor picheta din nou sediul Camerei Deputatilor.
Consiliile locale, noii responsabili pentru cainii comunitari
„Fiecare consiliu local stie ce se intampla in propria-i ograda si poate lua o decizie in cunostinta de cauza in privinta cainilor fara stapan. Trebuie sa infiinteze adaposturi, sa sterilizeze cainii abandonati si, impreuna cu medicul veterinar, sa hotarasca ce e de facut cu cainii agresivi sau cu cei bolnavi”, a declarat pentru „Green Report” Lucia Varga, deputat liberal si membru in Comisia de administratie.
Noua legea obliga consiliile locale sa amenajeze din fonduri proprii adaposturi pentru cainii fara stapan, sa aiba un medic veterinar, in cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor abandonati, si sa infiinteze Registrul de evidenta. In aplicarea legii, autoritatile locale vor fi verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinara.
De aceeasi parere este si Denes Seres, deputat UDMR, care declara ca membrii Comisiei au luat o hotarare prin care sunt pusi la adapost si cainii abandonati, si persoanele care ar putea sa riste sa fie muscate pe strada.
„Organizatiile de protectie a animalelor pot initia parteneriate cu primariile si se pot ocupa de gestionarea cainilor comunitari. Consider ca masura este buna, iar Registrul de evidenta a tuturor cainilor din tara este necesar”, a spus Denes Seres.
Legea va fi trimisa in plenul Camerei Deputatilor, iar daca va fi votata va fi trimisa spre promulgare la Presedintie.
Peste 60 de ONG-uri de protectie a animalelor ies din nou in strada
Peste 60 de ONG-uri din Bucuresti si din tara vor picheta Camera Deputatilor la inceputul sapatamanii viitoare in semn de protest fata de hotararea Comisiei si vor cere ca legea sa fie reexaminata de catre membrii acesteia.
„Vom face toate demersurile legale, inclusiv atacarea acestei legi la Curtea Constitutionala pentru a dovedi toate atrocitatile savarsite la adresa animalelor”, a spus Carmen Arsene, presedinta Federatiei Nationale de Protectie a Animalelor.
Carmen Arsene este de parere ca solutia pentru gestionarea animalelor abandonate ramane in continuare sterilizarea si returnarea cainilor in teritoriu, si nu internarea lor in „lagarele primariilor” sau eutanasierea.
Asociatia Cutu-Cutu: „Primariile tergiverseaza adoptiile”
De aceeasi parere este si Marcela Lungu, presedinta asociatiei Cutu-Cutu, care sustine ca masurile propuse de parlamentari nu sunt viabile, deoarece cainii au mai fost omorati si in urma cu cativa ani si tot pe strazi sunt. In plus, Marcela Lungu crede ca ar fi nevoie sa se infiinteze comisii speciale care sa hotarasca daca animalele sunt bolnave grav, irecuperabile sau agresive, motive care reclama eutanasierea.
„Reprezentantii consiliilor locale sau medicii veterinari nu au calificarea necesara ca sa hotarasca daca un caine este sau nu agresiv. Acest lucru este facut de dresori sau de etologi, persoane specializate in comportamentul animalelor, nicidecum de primari. In plus, autoritaile sunt dezinteresate de soarta animalelor fara stapan. Tergiverseaza adoptiile sau, mai rau, prefera sa omoare animalele decat sa le sterilizeze”, afirma Marcela Lungu.
Vier Pfoten: "Este esential ca animalele sa nu fie ucise"
Kuki Barbuceanu, manager de proiect la Vier Pfoten, este , la randul sau, nelinistit in privinta cainilor maidanezi si considera ca aceste animale au dreptul la viata, indiferent de polemicile existente intre partide.
„Domnul Marinescu, prin declaratiile pe care le-a facut in ultima vreme, inrautateste soarta cainilor comunitari. Situatia acestora nu trebuie sa dea nastere la dispute politice intre anumite partide si nici sa constituie capital electoral pentru vreo formatiune politica, indiferent de orientarea ei. Esential este ca animalele sa-si gaseasca un refugiu si sa nu fie ucise”, sustine Kuki Barbuceanu.
Marius Marinescu: „Sunt stupefiat de hotararea Comisiei”
Autorul Legii „Marinescu 2”, Marius Marinescu, vicepresedintele PRM, este convins ca hotararea Comisiei este in defavoarea cainilor fara stapan, care vor fi incarcerati in adaposturi de catre consiliile locale, iar soarta lor va fi hotarata de autoritati care vor sfarsi prin a-i eutanasia, neavand la dispozitie fondurile necesare pentru hrana si medicamente.
„Sunt stupefiat de hotararea Comisiei. Masura luata incalca normele europene si pe cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care exclud eutanasierea. Alesii nostri au votat in necunostinta de cauza. Consiliile locale nu sunt capabile sa gestioneze situatia cainilor fara stapan si-i vor omori in masa”, a declarat Marius Marinescu.