OMM: Temperaturile globale, un record și în 2017

Experții din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) susțin că, în vreme ce în 2017 s-au înregistrat temperaturi mai scăzute decât în 2016, anul curent are șanse să intre în top 3 cei mai călduroși ani înregistrați până acum. În 2017 se va înregistra un record, având în vedere că temperaturile globale nu au fost influențate de fenomenul El Nino, avertizează specialiștii.

 

Căldura record din 2016 aduce zăpada târziu în România

În perioada 2013-2017, media temperaturilor globale a crescut cu aproape 1°C peste media temperaturilor înregistrate în perioada 1880-1900 și este foarte probabil ca aceasta să fie cea mai mare creștere a înregistrată până acum.

Riscul de apariție al bolilor asociate cu creșterea temperaturilor, în creștere

Din 1980, riscul de apariție al bolilor asociate cu creșterea temperaturilor a crescut constant. În prezent, circa 30% din populația lumii trăiește mai multe zile pe an în condiții de climă cu temperaturi extreme. Între 2000 și 2016, numărul de persoane vulnerabile expuse la valurile de căldură a crescut cu aproximativ 125 de milioane.

Petteri Taalas, secretarul general al OMM, spune că ultimii trei ani au fost în topul celor mai crescute temperaturi înregistrate până acum și că ce se întâmplă în prezent face parte dintr-un trend care va continua mai mulți ani.

„Am fost martorii unor fenomene climatice extraordinare. S-au înregistrat 50°C în Asia, succesiuni record de uragane într-o  în zona Caribelor și Atlanticului, care au ajuns până în Irlanda. De asemenea, au fost inundații devastatoare și secete în Africa de est, care au afectat milioane de oameni.”

Potrivit OMM, în Somalia, din cauza secetei și a nesiguranței alimentare, aproape 761.000 de oameni au trebuit să-și părăsească casele.

Media globală a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2017, încă inexactă

Cât privește nivelul gazelor cu efect de seră, OMM spune că în perioada 2015-2016 nivelurile înregistrate au fost mai mari decât cele observate de specialiști în 2014-2015. Adică, în prima perioadă s-a înregistrat a cea mai mare creștere a gazelor cu efect de seră de după 1984.

Totuși, media globală a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2017 nu va putea fi calculată decât în 2018. În schimb, datele în timp real înregistrate în mai multe locații ale lumii le arată specialiștilor că nivelurile au crescut în 2017. Dar, până acum aceștia nu au putut stabili exact dacă valorile sunt comparabile sau mai mari cu ele înregistrate în 2016 sau în anii precedenți.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri