OMG, e bine sau rau?

Text de Livia Cimpoeru

Povestea de iubire dintre fermierii romani si semintele „de aur” cu care au fost imbiati de gigantii Monsanto si Pioneer a avut viata scurta. Ce ar fi putut sa determine un asemenea deznodamant, la care multi ecologisti ai planetei viseaza? Exista cel putin doua explicatiii la indemana: 1. soiurile romanesti traditionale rezista in mod natural la Sfredelitor, insecta pentru care porumbul transgenic MON18 e „antrenat” sa reziste si 2. OMG-urile se dovedesc neputincioase in fata adevaratului „terminator” al agriculturii din Romania – seceta.

Lasand insa la o parte aceste explicatii, problema este, de fapt, una de fond si o rezuma cel mai bine un mic proprietar de pamant din Ardeal, care a trecut prin episodul trasgeniei fara sa constate promisa crestere a productiei. „Problema nu e ca se cultiva plante modificate genetic, ci ca nu se cultiva mai nimic”, conchide, sec, fermierul intervievat de „Green Report”.

Sunt OMG-urile o solutie pentru a asigura hrana pentru intreaga planeta si a combate foametea, asa cum sustin cei care le-au patentat? Sau, in cazul Monsanto, au fost doar o cale spre a vinde cat mai mult ierbicid Roundup, produs de aceeasi companie? E absolut firesc si legitim sa vinzi mai scump seminte rezultate dupa mii de ore costisitoare de studii in laborator. Dar oare e la fel de normal sa dai in judecata un fermier si sa-i ceri bani dupa ce culturile sale au fost contaminate din cauza polenizarii cu plante transgenice patentate?

Cititi in acest numar din „Green Report” un amplu articol despre organismele modificate genetic, intr-o abordare mai putin eco-militantista si mai degraba argumentativa cu privire la rolul, etica, dar mai ales viitorul acestui tip de solutie pentru agricultura din Romania si din intreaga lume.

Tot in acest numar aflati cum a reusit piata deseurilor reciclabile in Romania sa renasca din propria-i cenusa. Asta dupa ce anul trecut a traversat o criza atat de grava incat unii colectori ii rugau pe reciclatori sa ridice si pe gratis deseurile care le umpleau la refuz depozitele. Pe principiul „cui pe cui se scoate”, tot criza a fost cea care a reechilibrat piata, preturile crescand tocmai datorita cantitatilor tot mai mici de deseuri generate si, implicit, colectate de la populatie.

Directorul Regiei Nationale a Padurilor, Valeriu Solovastru, ne arata intr-un interviu acordat „Green Report” cum o lege de reparatie morala fata de fostii proprietari de terenuri impadurite s-a transformat intr-o uriasa drujba pentru plamanul verde al Romaniei. Aflati cum se fura cu acte in regula din padurile Romaniei, cum angajati corupti concediati de Romsilva sunt repusi in func¬tie de instante si cat de greu fac fata avocatii Regiei sirului interminabil de procese cu cei care revendica sute de mii de hectare de padure.

Si pentru a lua mai usor pilulele amare si dilemele greu de rezolvat, va invitam la un pahar de… apa vie. Amatorii de Evian vor afla ca pot cumpara foarte ieftin, de la supermarket, o apa 100% romaneasca ce are aproape aceeasi puritate cu celebra apa din Alpii francezi. Mai au ca alternativa o apa cu proprietati miraculoase, saraca in deuteriu, patentata de cercetatorii unui institut din Ramnicu-Valcea.

Pentru luna martie, „Green Report” a lansat si o noua rubrica – „Pro si Contra” – in care va incerca de-acum inaine sa puna in balanta argumente si contraargumente legate de marile teme controversate ale ecologiei. Primul episod – biocombustibilii – „alternativa la combustibilii fosili” si „devoratorii de terenuri agricole”.

spot_img

Ultimele știri