Omenirea cauzeaza daune de 50 de miliarde de euro in fiecare an pamantului, fiind urgent ca guvernele sa actioneze pentru protejarea plantelor si animalelor, a declarat un oficial al Deutsche Bank, citat de Reuters. VEZI STUDIUL
Studiul prezentat de acesta in cadrul conferintei ONU pe tema pierderii biodiversitatii care se desfasoara la Bonn, in Germania, arata ca recentele cresteri ale preturilor la alimente arata tocmai efectele pierderii de biodiversitate asupra societatii.
"Sunt esentiale actiuni urgente de remediere intrucat pierderile de specii si degradarea ecosistemelor sunt legate direct de bunastarea oamenilor", a declarat Pavan Sukhdev, bancher al Deutsche Bank.
Pe langa pierderea de 50 de miliarde de euro din prezent reprezentand pierderi ale ecosistemelor terestre provocate de poluare si defrisari, pierderile cumulate pot ajunge pana la cel putin 7% din consumul anual pana in 2050, arata raportul.
Germania si Uniunea Europeana, cele care au sponsorizat elaborarea studiului, spera ca acesta sa declanseze actiuni in vederea protejarii speciilor in felul in care raportul Stern al Marii Britanii a declansat actiuni pentru combaterea schimbarilor climatice prin sublinierea costurilor economice, a declarat ministrul german al Mediului, Sigmar Gabriel.
"Cautam in continuare valoarea naturii", a declarat autorul studiului. "Lipsa acestei valori este o cauza a degradarii ecosistemelor si a pierderii biodiversitatii", a adaugat acesta.
Participantii la conferinta ONU incearca sa ajunga la un numitor comun privind modurile de salvare a speciilor care, spun expertii, se confrunta cu cea mai mare criza de cand dinozaurii au disparut acum 65 de milioane de ani. Trei specii dispar in fiecare ora, spun acestia.
Daca nu se iau masuri, 11% din zonele naturale ale pamantului ar putea fi pierdute pana in 2050, mai ales din cauza conversiei pentru agricultura, expansiunea infrastructurii si schimbarilor climatice, arata raportul lui Sukhdev.
Apele reprezinta o alta problema majora, a declarat Sukhdev care a citat cercetari potrivit carora este posibil un colaps al pescuitului comercial in 50 de ani. Acest lucru ar avea un impact devastator asupra unei populatii de 1 miliard de oameni care depind de acest sector. De asemena, colapsul ar insemna si o pierdere de pana la 100 de miliarde de dolari in venituri ale sectorului.
Raportul arata ca directionarea a 1% din PIB-ul global spre actiuni de mediu ar insemna imbunatatiri semnificative ale calitatii aerului si apei si ale sanatatii umane, precum si progrese privind obiectivele climatice.
Foto: Reuters