Olanda

Text de Oana Neneciu

30% pana in 2020 este tinta guvernului olandez in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, tinta stabilita in august 2007.

In decembrie 2008, Comisia Europeana a autorizat noua schema de stimulare a productiei energiei regenerabile a Olandei, denumita SDE (Dezvoltarea Sustenabila a Energiei). Bugetul pentru SDE este estimat la 2.144 milioane euro.

Fondul Verde este o schema de subventii utilizata de catre guvernul olandez din 1995 pentru incurajarea initiativelor pentru protectia mediului. Bancile ofera imprumuturi pentru proiectele verzi cu dobanzi mai mici, iar investitorii individuali beneficiaza de subventii de taxe din partea guvernului.

Olanda face parte din Parteneriatul pentru Energie Regenerabila si Eficienta Energetica (REEEP), care a fost creat la Summitul Mondial pentru Dezvoltare Sustenabila din august 2002. Acesta este un parteneriat public-privat mondial care structureaza politicile si initiativele regulatorii pentru energie curata si faciliteaza finantari pentru proiectele energetice.

In 2006, totalul emisiilor de gaze cu efect de sera a scazut in Olanda cu 3 procente, in comparatie cu anul de referinta 1990, si cu doua procente fata de nivelurile inregistrate in 2005.

In Olanda, biodiversitatea a scazut constant in ultimul secol, iar in 1990 aproape jumatate dintre speciile care se ga sesc in Olanda nu aveau destul loc pentru a trai sau a se inmulti. In ultimii ani s-au facut progrese semnificative. Politicile pentru natura ale Olandei incep sa aiba efecte, dar vor fi insuficiente pentru a adera la Conventia europeana pentru conservarea biodiversitatii, care prevede stoparea pierderilor pana in 2010.

Unele dintre masurile pentru protejarea habitatelor speciilor au fost cumpararea de noi spatii care erau folosite pentru agricultura si interconectarea acestor suprafete pentru preveni rea fragmentarii pamantului. Cu toate acestea, intre 15% si 45% dintre specii inca nu au suficient spatiu.

O alta problema de mediu cu care se confrunta Olanda o reprezinta inundatiile. Guvernul trebuie sa investeasca anual 1,5 miliarde de euro pentru a evita inundatii dezastruoase, se arata in raportul realizat de o organizatie guvernamentala condusa de Cees Veerman, fost ministru al agriculturii.

Acest nou raport arata ca amenintarile incalzirii globale asupra coastei olandeze sunt mult mai grave decat se estima anterior. Conform cercetarilor prezentate in raport, Olanda trebuie sa se astepte la o crestere a nivelului marii cu intre 65 si 130 de centimetri pana in 2100 si cu pana la doi metri pana in 2200.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri