Oglinzi in spatiu si praf de fier in oceane impotriva incalzirii globale

Masuri extreme impotriva incalzirii globale cum ar fi aruncarea de praf de fier in oceane sau plasarea de oglinzi in atmosfera ar putea da rezultate rapide si eficiente, potrivit unor cercetari recente in domeniu, informeaza Reuters. Ideile insolite includ imprastierea in atmosfera a unui fum continand particule poluante microscopice cu rolul de a scadea intensitatea razelor soarelui, sau a plasa in spatiu o barierea metalica subtire pentru a le refracta.

Printre sustinatorii testarii tehnologiilor extreme se numara si Margaret Leinin, din comitetul de conducere stiintific al companiei californiene Climos. "Emisiile de carbon nu sunt inca sub control. Trebuie luate in considerare si alte optiuni", a declarat Margaret Leinin.

Compania Climos strange fonduri pentru a testa fertilizarea oceanelor cu praf de fier, pentru stimularea cresterii algelor care absorb dioxidul de carbon din aer. Testarea ar avea loc cel mai devreme in luna ianuarie 2010 si ar costa intre 15 si 20 de milioane de dolari, ceea ce ar face din aceasta solutie una din cele mai ieftine metode de combatere a incalzirii globale.

Institutul Alfred Wegener din Germania planuieste o fertilizare experimentala cu sulfat de fier in Antarctica la inceputul anului viitor. Institutul german ar coopera cu India pentru a dispersa 20 de tone in vecinantatea Georgiei de Sud pe o suprafata de 300 de kilometri patrati.

Institutul ar cerceta cu aceasta ocazie cum cresc si absorb dioxidul de carbon algele. Cantitatea suplimentara de alge ar putea servi drept hrana binevenita pentru animalele oceanice si ar putea ajuta la refacerea unor specii pe cale de disparitie, sustine Victor Smetacek, profesor din cadrul institutului.

Supa de chimicale

Opozantii acestor tehnologii insolite invoca posibilitatea unor efecte secundare care nu pot fi identificate in prealabil.

"Fertilizarea oceanelor sau diminuarea intensitatii solare sunt masuri speculative si nedovedite ale caror consecinte raman necunoscute", a declarat Terry Barker, seful Centrului Cambridge pentru Cercetarea Atenuarii Schimbarilor Climatice.

Terry Barker a participat de altfel si la intocmirea raportului Grupului Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (IPCC) al ONU care se opune testarii acestor metode sub pretextul ca apele sunt deja o "supa de chimicale" din cauza poluarii cauzate de om.

spot_img

Ultimele știri