Specialisti marini din Germania au emis un semnal de alarma in legatura cu schimbarile radicale ale circulatiei apei din Oceanul Artic, informeaza Earth Times. Descoperirile facute de cercetatorii de la Institulul Stiintific Marin Leibniz (IFM-GEOMAR) din Kiel au implicatii grave pentru schimbarile climei din emisfera de nord.
Circulatia apei in Oceanul Arctic este determinata mai degraba de formarea ghetii decat de afluzul de apa din Oceanul Atlantic de Nord.
Totusi, recenta micsorare a suprafetei de gheata cauzata de incalzirea globala a determinat schimbarea surprinzatoare a sensului de miscare a curentilor, conform studiului realizat de cercetatorii germani, publicat in jurnalul Nature Geoscience.
Ultimele descoperiri se bazeaza pe analiza geo-chimica a sedimentelor luate prin forarea adancurilor Oceanului Arctic, in cadrul proiectului ECORD (Consortiul european pentru studierea forarilor oceanelor).
Oceanul Artic are un schimb limitat cu oceanul planetar, comunicarea cu oceanul Atlantic se face prin stramtoarea Fram Strait, dintre Groenlanda si Svalbard. Aceasta legatura asigura oxigenul din apele adanci ale Oceanului Artic.
Recent, o cantitate de apa proaspata revarsata din marile rauri ale Rusiei impiedica orice formatiune semnificativa in apele adanci ale Oceanului Artic.
Totusi, descoperirile lui Brian Haley si ale colegilor sai de la IFM-GEOMAR arata ca acest fapt este o exceptie si nu o regula care troneaza de peste 15 milioane de ani.
Echipa germana a facut descoperirea dupa ce au analizat sedimentele preluate in timpul expeditiei din adancurile Arcticului dar si a expeditiei germane a vasului Polarstern. Sedimentele au fost preluate din bazinul oceanului de langa Polul Nord de la o adancime de peste 1000 de metri.
Cercetatorii au fost interesati, in mod deosebit, de raportul izotopilor din elementul neodim. Neodimul are diferite rapoarte intre izotopi in functie de tipul si varsta rocii.
Dupa ce rocile se descompun, elementul ramane in apa si asigura informatiile despre sursa apelor oceanului. Sedimentele din adancuri permit cercetatorilor sa studieza schimbarile sursei de apa din Oceanul Arctic din ultimii 15 milioane de ani.
Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere ca forma izotopilor din istoria oceanului este foarte diferita fata de forma actuala.
Ratiile izotopilor preluate din adancuri corespunde cu rocile din bazalt, asemenea celor gasite in zona marii Kara. Acest fapt sugereaza ca in ultimii 15 milioane de ani, apa de deasupra sedimentelor provine chiar din Oceanul Artic.
In prezent, majoritatea apei din adancuri din Oceanul Artic se revarsa prin stramtoarea Fram Strait din oceanul Atlantic.