In urma cu 18 ani, o echipa de studenti alaturi de specialisti in stiintele naturii au decis sa pune bazele primei organizatii nonguvernamentale care sa vegheze asupra bunastarii litoralului romanesc, dand astfel nastere Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin Oceanic Club. „Dupa atatia ani de la infiintare putem spune ca suntem printre putinele organizatii de mediu din Romania care fac strategii si proiecte pe termen mediu si lung”, afirma Razvan Popescu-Mirceni, director coordonator Oceanic Club.
Cel mai important lucru realizat
Unul dintre cele mai importante proiecte ale asociatiei a fost campania de strangere de semnaturi in urma careia a rezultat adaugarea in anexa Legii 5/2000 a rezervatiei 2 Mai – Vama Veche. „Dupa 18 ani si foarte multe proiecte puse in practica, e destul de greu sa stabilim o ierarhie. De asemenea, merita amintit programul SIGNAS: dupa 11 ani de eforturi, intre 1997 si 2008, prin reproducere in captivitate, am reusit sa repopulam regiunile costiere romanesti cu cai de mare”, spune Popescu-Mirceni.
Sprijin pentru autoritati
De-a lungul timpului, ONG-ul a devenit un real ajutor pentru autoritatile din Constanta, fiind singurul in masura, prin programul „Delfinii in criza!”, sa salveze mamiferele esuate. „La noi apeleaza Apele Romane, Jandarmeria, Serviciul 112 sau Politia de Frontiera cand esueaza un delfin. Numai in 2009 au fost 104 cazuri”, explica directorul ONG-ului.
Planuri de viitor
„Anul acesta ne straduim sa strangem resursele necesare pentru demararea tuturor activitatilor destinate programului „Delfinii in criza!” (aproximativ 1.800.000 de euro) programul fiind destinat conservarii si refacerii populatiilor celor trei specii de delfini din bazinul de vest al Marii Negre”, spune Popescu-Mirceni. ONG-ul va realiza si un film documentar despre situatia actuala a biodiversitatii marine in zona costiera romaneasca si va incepe o evaluare a speciilor de reptile din dobrogea aflate in dificultate, cu posibilitatea reproducerii in captivitate, pentru repopulare. „Nu putem sa nu marcam anul acesta asa cum se cuvine centenarul nasterii oceanografului Jacques Yves Cousteau. Vom scoate o carte si il vom aduce in Romania pe Jean Michel Cousteau, fiul celebrului explorator”, mai anunta Popescu-Mirceni.