Oceanele sunt prea zgomotoase pentru balene

Nivelul mare al zgomotului din oceanele lumii reprezinta o problema serioasa pentru balene, delfini si alte mamifere marine, potrivit unui raport citat de BBC News.

Fundatia internationala pentru ajutarea animalelor (Ifaw) sustine ca zgomotul subacvatic blocheaza comunicarea intre animale si afecteaza hranirea.

Zgomotul produs de navele marine a contribuit la moartea in masa a catorva cetacee. In anumite regiuni, nivelul zgomotului oceanelor se dubleaza de la un deceniu la altul, fara a fi luate masuri de protectie.

„Oamenii ineaca pur si simplu mamiferele marine”, a spus Robbie Marsland, directorul Ifaw din Mrea Britanie. „De vreme ce nimeni nu este constient de consecintele suferite de mamifere, vom descoperi prea tarziu pagubele teribile pe care le provocam”, a adaugat acesta.

In urma unor cercetari efectuate la nivelul oceanelor si marilor de pe glob, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) a concluzionat ca zgomotul oceanic reprezinta o amenintare semnificativa pentru vietatile marine.

Balenele si delfinii folosesc sunetele in moduri care sunt cu siguranta importante pentru supravietuirea lor. Anumite specii de balene, precum cele albastre sau cele cu cocoasa, emit sunete cu o frecventa redusa care pot strabate mii de kilometri prin apa. Delfinii, de asemenea, produc sunete cu o frecventa mai inalta care ii ajuta sa localizeze prada.

Zgomotul generat de motoarele si elicele navelor marine produce frecvente care pot interfera in viata acestor specii marine, porivit Ifaw.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri