Brailenii ar putea pierde sansa de a avea o gradina zoologica moderna, la standarde occidentale, din cauza dezinteresului Primariei si consilierilor locali. Acestia trebuie doar sa aprobe un studiu de fezabilitate deja existent si sa aloce circa 2 milioane de lei noi de la bugetul local. Odata indeplinite cele doua conditii, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile ar asigura o cofinantare in valoare de 8 milioane de lei (80 miliarde de lei vechi), din fonduri europene nerambursabile. Cu acesti bani, Parcul Zoo Braila ar fi schimbat complet, imbunatatindu-se nu doar confortul animalelor ci si gradul de atractivitate pentru vizitatori. Practic, brailenii ar avea la indemina un loc ideal pentru o plimbare relaxanta. Se pare, insa, ca alesii locali nu prea se grabesc sa puna in practica aceasta oportunitate din moment ce ordinea de zi a viitoarei sedinte a Consiliului Local Municipal (CLM) nu face referire la Gradina Zoologica.
In momentul de fata, Gradina Zoologica Braila se afla sub tutela Directiei de Administrare a Pietelor si Tirgurilor (DAPT) din cadrul Primariei. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a trimis o adresa, in luna octombrie a anului trecut, Consiliului Local Municipal (CLM) Braila si Primarului Constantin Cibu, prin care anunta ca se va initia o hotarire de guvern pentru finantarea unui proiect de modernizare a gradinii zoo de pe plan local. Pentru ca acest lucru sa se intimple, autoritatile brailene aveau de indeplinit citeva conditii: sa solicite oficial obtinerea finantarii, sa emita o hotarire CLM privind decizia de amenajare a gradinii zoologice in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, sa elaboreze si sa aprobe in CLM un studiu de fezabilitate pentru promovarea obiectivului de investitii. Exista, insa, o problema: adresa de la minister a ajuns la Primaria Braila pe 18 octombrie iar toate actele solicitate trebuiau finalizate pina pe 25 octombrie. "Era imposibil sa se realizeze studiul de fezabilitate si sa se emita hotaririle CLM intr-un interval atit de scurt, asa ca am solicitat o aminare si am obtinut-o pentru jumatatea lunii februarie 2008", ne-a explicat Simona Draghincescu, directorul DAPT. Potrivit acesteia, ghinionul – daca se poate spune asa – parcului zoo brailean a fost ca avea deja autorizatie de mediu. Cele mai multe gradinii zoologice din tara nu erau autorizate si fusesera informate inca din timpul verii de aceasta oportunitate. Braila si alte trei municipii, unde administratorii parcurilor zoo se zbatusera sa obtina din timp autorizarea, au fost anuntate abia abia in ultimul moment, cind si-a adus aminte cine stie ce oficial din cadrul ministerului de ele. Asa se face ca, la ora actuala, 14 orase din tara, care au finalizat documentatia necesara pina pe 25 octombrie, au obtinut finantari substantiale ce totalizeaza nu mai putin de 32,5 milioane de euro, dupa cum ne-a declarat Simona Draghincescu.
Un proiect benefic pentru comunitate, sabotat de interese politice
Pentru ca in februarie sa poata inainta toate documentele necesare la Ministerul Mediului, DAPT Braila a angajat o firma din Pitesti pentru intocmirea studiului de fezabilitate. Firma respectiva, specializata in astfel de activitati, a efectuat masuratorile necesare si a concluzionat ca Gradina Zoo Braila ocupa 4,6 hectare dar este organizata defectuos, fiind folosita efectiv doar o suprafata de 1,8 ha iar "expunerea animelelor se face in custi cu gratii, executate dupa modelele uzitate in urma cu 20 – 30 de ani, vizualizarea, vizibilitatea si perceptia animalelor fiind, in cele mai multe cazuri, ingreunate. Cladirile sint intr-o stare avansata de degradare".
Studiul de fezabilitate propune modificarea traseului aleilor din cadrul parcului zoo, refacerea adaposturilor animelelor, dupa ultimele standarde in domeniu, aranjamente florale altfel gindite, construirea unor spatii care sa functioneze ca fast-food pentru vizitatori si a unei sali pentru conferinte si cursuri educative. Termenul de realizare a acestor obiective este de trei ani.
Studiul de fezabilitate este gata de citeva zile insa, surpriza, directorul DAPT, Simona Draghincescu, spune ca aprobarea sa nu a fost inclusa pe ordina de zi a sedintei Consiliului Local Municipal de joi, 31 ianuarie. "E incredibil ce se intimpla! Am facut tot posibilul sa avem studiul de fezabilitate iar dupa ce l-am finalizat consilierii locali nici nu il baga in seama. Daca nu il aproba in sedinta de joi, n-avem cum sa prezentam documentele solicitate de Ministerul Mediului si vom pierde o finantare de 8 milioane de lei care ne oferea sansa de a face din gradina zoologica o atractie reala pentru braileni si pentru turistii care ne viziteaza orasul", ne-a declarat Simona Draghincescu. Aceasta afirma ca oportunitatea oferita municipiului nostru este ignorata din motive politice, deoarece conducerea Primariei saboteaza orice initiativa a Directiei Pietelor. "Se doreste inlocuirea mea cu orice pret si nu conteaza ca, pentru atingerea acestui scop, sint compromise proiecte benefice comunitatii", spune Draghincescu.
In ultimii doi ani, administratia Gradinii Zoologice a investit pentru schimbarea imaginii acestui obiectiv. Aleile sint mai curate, spatiile destinate leilor si ursilor au fost marite, insa materialele folosite nu se ridica la nivelul standardelor actuale. Chiar si asa, insa, schimbarile nu au trecut neobservate iar numarul vizitatorilor a fost destul de mare, mai ales in week-end-urile de vara.
Pentru mai multe informatii viziteaza Obiectiv Vocea Brailei