Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Obiectiv Vocea Brailei: Colectarea civilizata a aparatelor vechi – praf in ochii Europei

"Am un televizor vechi, de care vreau sa scap. Cum trebuie sa procedez, ca sa nu incalc legea?". O intrebare corecta, dar cu raspuns greu de gasit in Braila, ca in multe alte localitati din Romania, de altfel. Daca s-ar fi respectat prevederile legale, inca de la inceputul anului 2006 ar fi trebuit sa existe un centru de colectare a deseurilor de echipamente electronice si electrocasnice (DEEE), in fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori.

Depozitele, infiintate pe un spatiu pus la dispozitie de administratia locala, ar fi trebuit gestionate de producatorii sau importatorii de astfel de produse. In sarcina administratiilor locale mai intra si colectarea, de la populatie, si trasportarea pina la depozit a acestui tip de deseuri. Altfel spus, cetatenii au obligatia de a scoate televizorul sau frigiderul stricat in fata portii. Primaria, prin operatorii de salubritate, are obligatia de a asigura transportul pina la centrul special de colectare.

Producatorii si importatorii de produse electrice si electronice, sau asociatiile in care s-au constituit acestia, au obligatia de a dezmembra deseurile, astfel incit componentele sa poata fi reciclate. Undeva, pe acest traseu, intervin banii platiti de consumatori, sub forma asa-numitului "timbru verde", la achizitionarea unui aparat electric sau electronic nou.

Teoretic, acesti bani ar trebui sa fie investiti in reciclarea deseurilor de electronice si electrice fara afectarea mediului inconjurator. Tot teoretic, Uniunea Europeana a fixat si niste bareme de indeplinit pentru Romania. In 2006, tara noastra ar fi trebuit sa colecteze 2 kg de astfel de deseuri pe cap de locuitor, dar practica a dovedit ca romanii au preferat sa arunce aparatele vechi tot la tomberon sau la coltul strazii, fiindca statisticile au consemnat colectarea selectiva a doar 0,5 kg. Anul acesta, norma de indeplinit este de 3 kg, iar la anul va fi cu un kilogram mai mare.

Daca aceste obligatii nu vor fi indeplinite, Uniunea Europeana va incepe sa amendeze cu bani grei Romania, din 2009. Iar la cum merg lucrurile, e foarte posibil sa ne facem de ris in ochii europenilor, si in aceasta privinta.

Braila nu are nici la ora actuala depozitul prevazut de lege

Daca luam exemplul Brailei, putem observa ca, desi au trecut doi ani de cind sistemul ar fi trebuit sa functioneze, colectarea selectiva a deseurilor de electronice e ca si inexistenta, cum inexistent e si depozitul pus de Primarie la dispozitia producatorilor sau importatorilor de aparatura. Dar exista o explicatie: "Pana acum cateva zile, nu am primit nicio cerere de acordare a unui spatiu, pentru amenajarea unui depozit de DEEE. Abia pe 13, luna aceasta, a venit o solicitare din partea asociatiei "Ecotic", a producatorilor si importatorilor de echipamente informatice si de telecomunicatii.Urmeaza sa se analizeze cererea lor, la nivelul conducerii Primariei, pentru a se stabili in sarcina cui intra cheltuielile cu colectarea si trasportul deseurilor", ne-a declarat Marilena Barbu, directorul adjunct al Directiei de Administrare si Gospodarire Locala.

Asadar, abia de-acum incolo, lucrurile incep sa se miste la Braila, din perspectiva prevederilor legale. Cine vrea, insa, cu adevarat sa de dispenseze in mod legal si civilizat de vechea aparatura electrica sau electronica de prin casa o poate face. Exista doua variante. Una este oferita de "Chimar Com", firma specializata in comercializarea aparaturii electrocasnice. Aceasta primeste aparate vechi, facind reducere la achizitionarea unuia nou. Astfel, cine cumpara un aspirator nou, de exemplu, poate duce unul vechi la magazin, primind in schimb un discount de pina la 15%.

"Deocamdata le stringem dar nu avem unde sa le valorificam"

O alta varianta este reprezentata de firma "Amromeli". Specializata in colectarea de deseuri feroase si neferoase, aceasta s-a orientat, de la inceputul acestui an, si spre DEEE. "Am pornit de la premiza ca e momentul potrivit sa raspundem si noilor cerinte legislative, care dau o importanta deosebita colectarii deseurilor de aparatura electrica. Am inchiriat un spatiu dar, deocamdata, nu am colectat foarte multe astfel de deseuri.S-au primit cantitati mai importante de la doua firme, dintre care una este specializata in comercializarea de tehnica de calcul iar cealalta voia sa acceseze fonduri europene si avea nevoie de o dovada ca a procedat legal cu deseurile de electronice, in speta cu vechile calculatoare ce trebuiau inlocuite. De la populatie, s-au primit foarte putine aparate vechi, doar citeva televizoare si o masina de spalat.Cine a tinut neaparat sa nu le arunce la intimplare, le-a adus la noi, desi depozitul se afla la marginea orasului si nu prea stie lumea de el", ne-a spus Ionel Orzan, patronul "Amromeli".

Acesta se declara un ecologist convins si marturiseste ca, desi la ora actuala colectarea de DEE nu este o afacere, simplul fapt ca lumea intelege ca si acest tip de deseu trebuie depozitat corespunzator ii ofera un motiv de satisfactie. "In momentul de fata, nu exista o finalitate, in ceea ce priveste colectarea selectiva a aparaturii vechi. Asta fiindca nu are cine sa o dezmembreze si sa o valorifice corespunzator. Eu, ce string in depozit, nu am unde sa duc mai departe. Sper, totusi, ca mai devreme sau mai tirziu sa existe un reciclator cu mare potential, unde sa pot valorifica ceea ce adun in depozit, pentru ca afacerea sa fie afacere in adevaratul sens al cuvintului. Pina atunci, nu o sa refuz pe nimeni care are de adus ceva, fiindca nu e normal ca intr-o tara europeana cum este Romania, aparatura electrica sa fie aruncata la intimplare. Mai ales ca unele dispozitive contin substante cu risc de poluare", ne-a mai spus Orzan.

Depozitul acestuia este situat la marginea orasului, pe un teren de linga fostul ILF. Orzan indeamna brailenii care au de aruncat un televizor sau alt aparat vechi si nu pot ajunge cu el pina acolo, sa il sune la telefonul 0742/034.961, pentru a li se asigura transport. Evident, transportul nu este gratuit insa, in cazul persoanelor fizice, deseurile se preiau fara nici o taxa. Persoanele juridice vor plati, pe linga transport, si o taxa de 1,5-2 lei/kilogram de DEEE.

O colecta-test, pe 6 octombrie

Pentru a impulsiona populatia si autoritatile locale sa colecteze selectiv deseurile de echipamente electrice si electrocasnice, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a propus ca ziua de 6 octombrie sa fie dedicata exact acestui scop. Astfel, simbata, 6 octombrie, in toate orasele din Romania cu peste 20.000 locuitori, autoritatile locale au obligatia sa organizeze o actiune de stringere a aparaturii vechi. Primaria Braila a instiintat deja cei trei operatori de salubritate care activeaza pe raza municipiului despre acest proiect.

"Vom informa populatia ca in ziua respectiva sa scoata in fata portii sau a blocului, pina la ora 12.00, toata aparatura de care nu mai are nevoie iar dupa aceasta ora operatorii vor trece pe fiecare strada si vor aduna ceea ce vor gasi. Deseurile vor fi duse la depozitul firmei "Amromeli", fara nici o taxa", a precizat directorul adjunct al DAGL, Marilena Barbu.

Pentru mai multe informatii viziteaza Obiectiv Vocea Brailei

spot_img

Ultimele știri