Obama va decide standardele de eficienta energetica ale automobilelor din SUA

Standardele de eficienta privind consumul de combustibil al automobilelor vor fi hotarate sub mandatul viitorului presedinte, Barack Obama, pentru ca Departamentul de Transport al administratiei Bush nu le-a putut finaliza pana la sfarsitul anului trecut, informeaza Reuters.

"Dificultatile recente din industria automobilului vor necesita o revizuire a aspectelor care influenteaza industria de catre noua administratie”, a declarat agentia guvernamentala.

Noile legi vor fi finalizate pana la 1 aprilie pentru ca producatorii de masini sa poata incorpora noile standarde in planurile lor, dar este posibil ca nesiguranta actuala privind viitorul acestei industrii sa intarzie si acest deadline.

Administratia Bush propusese o crestere cu 25% a eficientei energetice a automobilelor si a camioanelor usoare pentru perioada 2011-2015. Departamentul de Transport estimase ca aceste standarde ar costa companiile care produc automobile cu emisii importante aproximativ $100 de miliarde de dolari pana la sfarsitul decadei. Companiile cele mai afectate ar fi General Motors, Ford si Chrysler.

Inca din campanie, Obama s-a pronuntat in favoarea unor standarde care sa oblige producatorii de masini sa creasca mai mutl eficienta enegetica, reducand astfel dependenta de combustibil si nivelul de emisii al gazelor cu efect de sera. Obama este sustinut in aceasta viziune de grupurile ecologiste si de o buna parte din Congres.

Moment dificil pentru industria americana de automobile

Administratia Bush a aprobat in decembrie o finantare de 17.4 miliarde de dolari in directia producatorilor General Motors Corp si Chrysler LLC pentru a preveni colapsul economic al celor doua mari companii.

Ford Motor Co nu a cerut sustinere financiara dar a cerut o line de credit din partea guvernului care sa-i asigure supravietuirea in cazul in care criza financiara se va inrautati anul acesta.

Producatorii de masini care au primit ajutor financiar de la guvern vor trebui sa dovedeasca pana la sfarsitul lunii martie ca sunt viabili din punct de vedere financiar.

Foto: Reuters.

 

spot_img

Ultimele știri