Obama: Mareea neagra este "o epidemie" VEZI VIDEO

Presedintele american Barack Obama a promis sa ii faca pe cei de la British Petroleum (BP) sa plateasca pentru daunele provocate in Golful Mexic, in primul sau discurs national din Biroul Oval, scrie BBC.

Obama a explicat ca se va intalni cu directorii companiei si le va cere sa suplimenteze fondurile acordate celor afectati de accident. Presedintele a descris mareea neagra ca un atac asupra coastei Statelor Unite si asupra locuitorilor, o epidemie ce testeaza limitele tehnologiei create de om.

Energiile regenerabile sunt o „misiune nationala”

Accidentul demonstreaza nevoia de a stopa „dependenta” Statelor Unite de combustibilii fosili, potrivit presedintelui american. Obama nu a dat, in schimb, detalii despre felul in care spera sa deblocheze, in Senat, legea asupra energiei si climatului care sa permita in final Statelor Unite sa nu mai depinda de carburantii fosili.

"A venit momentul (…) sa ne lansam intr-o misiune nationala pentru eliberarea inovatiei americane si pentru a ne insusi propriul destin", a adaugat el, comparand acest demers cu eforturile comune din cel de-al Doilea Razboi Mondial, sau cu programul spatial din anii ’60. "Abordarea pe care nu o voi accepta este cea a lipsei de actiune", a explicat Obama.

Estimari din ce in ce mai pesimiste

Autoritatile americane au revizuit, marti, in crestere amploarea poluarii, apreciind ca pana la 60.000 de barili de titei se deverseaza zilnic in ocean, cu 50% mai mult decat cea mai pesimista estimare precedenta, care dateaza de joi, informeaza Mediafax.

Astfel, intre 300 si 500 de milioane de litri de hidrocarburi s-ar fi scurs, in total, de opt saptamani, din putul submarin aflat in largul coastelor statului Louisiana, in urma exploziei si scufundarii unei platforme, Deepwater Horizon, exploatata de BP.

Chiar daca BP spera sa capteze, in curand, la sursa, "pana la 90% din petrol", inainte de a reusi sa colmateze putul, in august, cu ajutorul unui foraj de derivatie, Statele Unite vor "continua sa lupte timp de luni si chiar ani" impotriva mareei negre, a adaugat Obama, in discursul televizat de 17 minute.

„Dar sa nu va indoiti de acest lucru: noi vom combate aceasta poluare cu tot ce avem si atat timp cat va fi necesar", a promis Obama, dupa cateva ore de la revenirea sa dintr-o vizita de doua zile pe coastele celor trei state de la Golful Mexic.

17.000 de oameni mobilizati

El a anuntat ca a autorizat mobilizarea a 17.000 de membri ai Garzii Nationale si a cerut guvernatorilor statelor afectate sa se apuce de lucru "cat mai repede posibil".

El a confirmat, de asemenea, ca va ordona societatii sa creeze un fond de indemnizare independent, pentru a despagubi victimele mareei negre. Unii congresmeni au cerut BP furnizeze 20 de miliarde de dolari intr-un cont blocat, lucru pe care compania nu l-a acceptat, pana in prezent.

Obama a numit un responsabil, insarcinat cu refacerea pe termen lung a zonelor sinistrate din Golful Mexic, pe actualul secretar al Marinei, fost guvernator al statului Mississippi, Ray Mabus.

In plus, Obama a insarcinat marti un fost procuror sa efectueze procesul de reformare a Serviciului de gestiune a Resurselor Miniere (MMS), criticat pentru modul in care a aplicat normele de securitate si acuzat ca este prea apropiat de societatile pe care este insarcinat sa le supravegheze.

Operatiunile de recuperare a petrolului la sursa au inregistrat marti un declin, prin suspendarea pomparii timp de cinci ore, in urma unui "incendiu limitat" la bordul unui vapor, provocat de un fulger, care a fost stins rapid.

Foto: Boston News

spot_img

Ultimele știri