Obama: Mareea neagra arata necesitatea energiilor regenerabile

Presedintele american, Barack Obama, a declarat joi ca mareea neagra din Golful Mexic a evidentiat "necesitatea urgenta" de a dezvolta surse de energie regenerabila in Statele Unite, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Obama a afirmat in cadrul unei conferinte de presa consacrate mareei negre ca a venit timpul "sa fie accelerata competitia cu tari precum China, care au inteles deja ca viitorul depinde de energiile regenerabile". „A venit timpul sa cream la randul nostru acest viitor", a apreciat el.

Barack Obama le-a cerut democratilor si republicanilor sa colaboreze cu administratia sa "pentru a gestiona aceasta provocare odata pentru totdeauna". "Catastrofa trebuie sa fie pentru noi cel putin un semnal de alarma. A venit timpul sa adoptam aceasta lege", de alarma, a precizat presedintele american.

Scurgerea de petrol a fost oprita

Compania British Petroleum (BP) a anuntat joi ca a reusit sa opreasca scurgerea de petrol de la platforma din Golful Mexic. In acelasi timp, Lisa Jackson, directoarea Agentiei americane pentru Mediu (EPA), a explicat ca BP foloseste substante chimice mai putin toxice pentru a reduce mareea neagra.

Jackson a precizat joi, in cursul unei audieri in fata unei comisii din Camera Reprezentantilor, ca EPA si Paza de Coasta americana au "ordonat BP sa reduca semnificativ utilizarea de substante dispersante care actioneaza sub suprafata apei". EPA a cerut de asemenea grupului BP sa nu mai foloseasca substante dispersante de suprafata.

"Acest ordin a dat rezultate", a spus Jackson. "In urma cu patru zile, utilizarea cotidiana de substante dispersante era de 70.000 de galoane (265.000 de litri). Ieri ea era de 12.000 de galoane (45.000 de litri)", a adaugat oficialul.

Luni, Jackson apreciase in timpul unei conferinte de presa ca folosirea de substante dispersante de BP pentru a dizolva petrolul scurs in urma scufundarii platformei petroliere in Golful Mexic a fost eficienta si, deocamdata, cu un impact redus asupra mediului.

"Date fiind circumstantele, rezultatele de ansamblu sunt pana in prezent pozitive, sistemele noastre de supraveghere arata ca substantele dispersante dizolva petrolul si accelereaza biodegradarea sa, cu efecte asupra mediului limitate deocamdata", declarase ea, cerand in acelasi timp ca BP sa gaseasca produse mai putin toxice.

Insula artificiala pentru a opri pata de petrol

Administratia americana a aprobat joi construirea unei insule artificiale pentru a impiedica mareea neagra sa ajunga pe coastele statului Louisiana.

Comandantul Pazei de Coasta, Thad Allen, care conduce interventia administratiei impotriva mareei negre, a aprobat o parte din propunerea statului Louisiana de a construi o insula artificiala care ar putea impiedica petrolul sa ajunga pe coaste", potrivit unui comunicat.

In cadrul unei conferinte de presa sustinute la Washington, presedintele Barack Obama a luat apararea administratiei sale, careia i-a luat mult timp sa aprobe acest plan propus cu insistenta de guvernatorul republican de Louisiana, Bobby Jindal.

Mareea a costat deja 930 de milioane de dolari

Operatiunile de curatare a petei de petrol a costat deja aproximativ 930 de milioane de dolari, adica peste 750 de milioane de euro.

"Costul pana in prezent se ridica la aproximativ 930 de milioane de olari", incluzand costurile de controlare si curatare, sumele platite statelor de coasta, compensatiile deja rambursate si operatiunile in vederea incercarii de colmatare a scurgerii de petrol, a precizat BP.

Grupul adauga insa ca "este prea devreme pentru a cuantifica celelalte costuri potentiale si responsabilitatile asociate incidentului".

Foto: Boston News

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri