Un sondaj realizat de BBC World Service arata ca la nivel global oamenii sunt dispusi sa faca sacrificii personale, chiar sa plateasca taxe mai mari, pentru a combate inrautatirea schimbarilor climatice, informeaza Reuters.
83% dintre cei intervievati considera ca schimbarile in stilul de viata sunt necesare pentru a reduce emisiile gazelor cu efect de sera. 61% dintre respondentii din 14 tari sunt de parere ca este necesara o crestere a costurilor energetice pentru a incuraja conservarea si pentru a reduce emisiile de carbon.
"Oameni de pe tot globul sunt de acord ca schimbarile climatice impun modificarea comportamentului uman. Pentru a incuraja aceste schimbari trebuie sa crestem pretul energiei", a declarat Steven Kull, directorul Programului International de Politici Comportamentale.
Taxele climatice nu sunt atat de bine primite ca o eventuala crestere a preturilor energiei dar cei intervievati se declara in favoarea lor doar in cazul in care acesti bani sunt folositi corect pentru dezvoltarea surselor energetice regenerabile.
S-a observat de asemenea o mai mare acceptare a cresterii taxelor verzi cu conditia diminuarii altor taxe.
"In timp ce putini cetateni accepta taxele verzi mai mari, sondajul arata ca liderii nationali ar putea avea succes in introducerea unei taxe a carbonului sau a energiei. Elementul esential este ca cetatenii sa aiba incredere ca banii obtinuti din taxe vor fi folositi pentru combaterea schimbarilor climatice prin crestere eficientei energetice si dezvoltarea biocombustibililor", a declarat Doug Miller, director GlobeScan, institutie partenera la realizarea studiului.
Aceste constatari sunt valabile si pentru China, tara care construieste o fabrica pe baza de carbune in fiecare saptamana, si pentru SUA, cel mai mare poluator mondial cu dioxid de carbon. Sondajul a fost realizat in 21 de tari pe un esantion de 22.000 de oameni.
Cercetatorii sustin ca emisiile de carbon provocate de arderea combustibililor fosili pentru energie si transport vor duce la cresterea temperaturii medii globale, cu 1,8 pana la 4 grade Celsius, pe parcursul acestui secol. Aceasta crestere va duce la inundatii, foamete si furtuni violente, fenomene care vor pune in pericol viata a milioane de oameni.
Foto: reuters.com