Oamenii de afaceri care zboara cu avionul omoara milioane de oameni saraci

Oamenii de afaceri care calatoresc cu avionul in loc sa organizeze video-conferinte pentru intalniri contribuie la incalzirea globala care condamna la moarte milioane de oameni din tarile in curs de dezvoltare, sustine arhiepiscopul emerit Desmond Tutu, citat de Reuters.

Fostul arhiepiscop Anglican al Cape Town spune ca tarile dezvoltate au cauzat incalzirea globala si trebuie sa preia conducerea in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

"Tarile cel mai putin responsabile pentru incalzirea globala platesc pretul cel mai mare", a transmis acesta printr-un mesaj video in cadrul unei intalniri a grupului de lobby World Development Movement.

Acesta a mai spus ca zborurile nesfarsite si inutile ale oamenilor de afaceri contribuie la incalzirea globala care afecteaza populatia saraca a lumii.

Oamenii de stiinta spun ca temperaturile vor creste cu intre 1,8 si 4 grade Celsius in acest secol din cauza arderii combustibililor fosili in transport si energie. Ei au mai spus ca emisiile la altitudine sunt mult mai daunatoare decat cele de la nivelul solului.

Aceasta crestere a temperaturilor va cauza secete, inundatii si crize de apa care afecteaza vietile a milioane de oameni.

Tutu, laureat Nobel si luptator pentru dreptate si egalitate, a spus ca oamenii de stiinta preconizeaza ca pana la 185 de milioane de africani vor muri in acest secol din cauza incalzirii globale.

"Ca african, cer de urgenta oamenilor obisnuiti in tarile bogate sa se comporte ca cetateni globali, nu ca consumatori izolati. Trebuie sa ne ascultam constiintele si nu guvernele care vorbesc doar peste pietele economice", a spus arhiepiscopul.

Tutu a mai spus ca tarile dezvoltate trebuie sa implementeze legi prin intermediul carora sa reduca emisiile cu pana la 80%.

Cele mai bogate natiuni ale lumii care fac parte din Grupul celor opt au cazut de acord, saptamana trecuta, in ciuda rezistentei din partea Statelor Unite, sa se reduca emisiile de dioxid de carbon cu 50% pana in 2050.

spot_img

Ultimele știri