O umbrelă pentru Pământ, care să reducă lumina de la Soare. Cum s-ar putea face?

Pământul se încălzește rapid, iar oamenii de știință dezvoltă diverse abordări pentru a reduce efectele schimbărilor climatice. István Szapudi, un astronom la Institutul pentru Astronomie al Universității din Hawaii, a propus o abordare inovatoare – un scut solar pentru a reduce cantitatea de lumină solară care ajunge pe Pământ, combinat cu un asteroid capturat și ancorat ca contragreutate. Studiile de inginerie folosind această abordare ar putea începe acum pentru a crea un design viabil care să poată atenua schimbările climatice în decursul decadelor, scrie ScienceDaily.

Articolul intitulat „Gestionarea radiației solare cu un scut solar ancorat” este publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Una dintre cele mai simple abordări pentru reducerea temperaturii globale este umbrirea Pământului de o fracțiune din lumina Soarelui. Această idee, numită scut solar, a mai fost propusă înainte, dar cantitatea mare de greutate necesară pentru a face un scut suficient de masiv pentru a echilibra forțele gravitaționale și pentru a preveni presiunea radiației solare care ar putea să-l îndepărteze face ca chiar și cele mai ușoare materiale să fie prohibitiv de scumpe.

Soluția creativă a lui Szapudi constă în două inovații: o contragreutate ancorată în locul unui scut masiv, ceea ce duce la reducerea masei totale de peste 100 de ori și utilizarea unui asteroid capturat ca și contragreutate pentru a evita lansarea celei mai mari părți a masei de pe Pământ.

În Hawaii, mulți folosesc umbrela pentru a bloca lumina Soarelui pe măsură ce umblă pe parcursul zilei. M-am gândit, am putea face la fel pentru Pământ și astfel să reducem catastrofa iminentă a schimbărilor climatice?” a spus Szapudi.

Szapudi a început cu scopul de a reduce radiația solară cu 1,7%, o estimare a cantității necesare pentru a preveni o creștere catastrofală a temperaturilor globale. A descoperit că plasarea unei contragreutăți ancorate către Soare ar putea reduce greutatea scutului și a contragreutății la aproximativ 3,5 milioane de tone, aproximativ o sută de ori mai ușor decât estimările anterioare pentru un scut neancorat.

Deși acest număr este încă mult peste capacitățile actuale de lansare, doar 1% din greutate – aproximativ 35.000 de tone – ar reprezenta scutul în sine, iar aceasta este singura parte care trebuie lansată de pe Pământ. Cu materiale mai noi și mai ușoare, masa scutului poate fi redusă și mai mult. Celelalte 99% din masa totală ar fi asteroizi sau praf lunar folosiți ca și contragreutate. O astfel de structură ancorată ar fi mai rapidă și mai ieftină de construit și de implementat decât alte modele de scuturi.

Cele mai mari rachete de astăzi pot ridica doar aproximativ 50 de tone în orbita joasă a Pământului, așa că această abordare de gestionare a radiației solare ar fi o provocare. Abordarea lui Szapudi aduce ideea în sfera posibilității, chiar și cu tehnologia de azi, în timp ce conceptele anterioare erau complet nerealizabile. De asemenea, dezvoltarea unui cablu ușor și solid din grafen care să conecteze scutul cu contragreutatea este crucială.

Citește și: Guterres: Era încălzirii globale a trecut, suntem în era fierberii globale

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri