O saptamana de mers pe jos in Europa

Aer curat pentru toti este tema din acest an a Saptamanii europene a mobilitatii care se desfasoara intre 16 si 22 septembrie. Peste 200 de milioane de oameni din Europa si din lume sunt asteptati sa participe la cel mai mare eveniment global dedicat transportului urban sustenabil, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.

Campania incurajeaza autoritatile locale sa organizeze initiative care sa creasca gradul de contientizare a cetatenilor asupra modalitatilor de transport verde si sa puna in practica masuri permanente de stopare a emisiilor daunatoare, precum introducerea zonelor de emisii slabe sau a parcarilor si navetelor de autobuz spre centrele oraselor.

"An de an, din ce in ce mai multa lume participa la aceasta initiativa, fapt care subliniaza cat de importante sunt pentru cetatenii europenii aspectele legate de transportul urban. Ei au dreptate sa fie preocupati de calitatea aerului pe care il respira, deoarece poluarea aerului are un impact grav asupra respiratiei lor", a declarat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas. "Doua treimi din orasele europene continua sa depaseasca standardele privind calitatea aerului ambiant. In vreme ce poluarea din cauza transportului este principalul factor responsabil, trebuie sa gasim modalitati sa reducem emisiile si sa facem din orasele noastre locuri mai curate si mai propice vietii cotidiene", a adaugat acesta.

Transportul este cauza principala a poluarii in orasele europene. Un raport publicat recent de catre Agentia Europeana pentru Mediu a aratat ca transportul ramane unica sursa de oxizi de azot (NOx) si se situeaza pe locul al doilea in ceea priveste productia de emisii de particule fine (PM10 si PM2.5) in UE. In vreme ce emisiile din cauza transportului scad in cea mai mare parte a statelor membre ale UE, calitatea aerului continua sa fie o problema in zonele urbane.

Evenimentul a cunoscut o crestere de sase ori in privinta numarului de orase participante de la lansarea sa in 2002. Anul trecut, numarul acestora a atins un record de peste 2 000 de orase participante in 36 de tari. Anul acesta este asteptata participarea a 200 de milioane de persoane. Orasele si municipiile din cele mai multe dintre statele membre si din Asociatia European a Liberului Schimb (AELS) prevad organizarea unor evenimente care sa informeze asupra optiunilor alternative de transport. Participa de asemenea o serie de autoritati locale din alte parti ale lumii, intre care Brazilia, Canada, Columbia, Japonia si Coreea de Sud.

In multe orase, principala forma de a marca Saptamana europeana a mobilitatii este organizarea unei zile fara automobile.

Agentia Europeana pentru Mediu (EEA) ne sfatuieste, cu ocazia Saptamanii Mobilitatii, sa facem optiuni mai verzi in ce priveste transportul:

Mergeti pe jos, cu bicicleta sau cu rolele
Distantele mai mici de 3 kilometri pot fi parcurse in timp mai putin daca alegeti sa mergeti pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul. Daca luati si copiii cu dumneavoastra, faceti "calatoria" mai placuta daca acestia merg cu skateboard-ul sau cu rolele.

Mai multi copii intr-o masina
Daca locuiti departe de scoala, in loc sa duceti si sa luati copiii in fiecare zi cu masina, initiati un sistem cu alti parinti prin care sa impartiti responsabilitatea. Astfel, veti economisi combustibil, timp si veti proteja mediul.

Intretineti anvelopele
Daca va pastrati anvelopele umflate le cresteti longevitatea si economisiti bani. De asemenea, economisiti materie prima pretioasa: este nevoie de 27 de litri de titei pentru a produce o anvelopa nou. Totodata, anvelopele dezumflate consuma cu 10% mai mult combustibil. Verificati-va anvelopele o data pe luna! Dureaza doar cateva minute.

Conduceti incet
In timpul sofatului, incercati sa anticipati ce urmeaza. Evitati sa accelerati sau sa franati brusc. In acest fel, veti micsora consumul de combustibil al masinii dumneavoastra.

spot_img

Ultimele știri