O nunta eco

Laura Dragomir face presa de 20 de ani, iar de aproape un an a invatat tainele ecologiei prezentand emisiunea „Ora Verde” difuzata in fiecare vineri de postul TV The Money Channel. In viziunea sa, trendul ecologic este, de cele mai multe ori, interpretat gresit, iar adevaratele probleme de mediu nu sunt puse in prim-plan. Ea considera ca, desi gesturile mici au importanta lor, o schimbare in bine e posibila doar printr-o revolutie tehnologica pentru un viitor sustenabil.

"Citesc pe un panou cu informatii gen „Stiati ca…?”, amplasat in incinta Romexpo, urmatoarea afirmatie: „O nunta este ecologica daca folosim la eveniment becuri eco”. Nu comentez absurditatea anuntului, ci faptul ca, desi se spune ca e la moda sa fii ecologist sau sa fii „verde”, se exagereaza foarte mult acest concept. Cred in actiunile de reducere a poluarii, in gesturile simple care ne sunt la indemana, cred in necesitatea popularizarii informatiilor referitoare la protejarea mediului – in fond, asta fac in fiecare emisiune „Ora Verde”. Nu cred insa in exagerari. Se fac foate multe in domeniul ecologiei. Exista tehnologii verzi performante, iar investitiile la nivel mondial in acest domeniu au depasit anul trecut doua miliarde de dolari, pe fondul promovarii intense a energiei solare si a facilitatilor oferite de diverse guverne pentru afacerile ecologice.

Pe de alta parte, exista idei care inca nu au fost puse in practica, din cauza lipsei de bani sau a legislatiei. Nu ma pot opri asupra fiecareia, dar eu as incepe, ei bine, cu un oras ecologic, cu infrastructuri inteligente, astfel incat utilizarea de combusitibili fosili, nivelul emisiilor de dioxid de carbon si cel al deseurilor sa fie spre zero. Un oras care sa includa afaceri cu produse si servicii ecologice, care sa combine arhitectura traditionala cu tehnologii de ultima ora. Cu bulevarde largi, dar si cu strazi inguste, cu sisteme care sa faciliteze canale de aer proaspat. Energia electrica, intotdeauna o problema de mediu pentru orasele mari, sa fie asigurata prin mijloace ecologice, de la energie solara pana la cea din surse geotermice, sau dintr-o electrocentrala pe baza de hidrogen. Un oras care sa beneficieze de cele mai moderne si mai eco-friendly solutii de urbanizare. Senzorii din apartament sa inchida automat toate dispozitivele electrice dupa plecarea din casa si sa le filtreze functionarea in functie de necesitati. Am citit despre astfel de proiecte de lux, cum sunt numite, si costa pe putin 25 de miliarde de euro.

Un asemenea oras este doar un vis deocamdata, dar ar fi grozav sa avem o alternativa verde la aglomeratiile urbane, un varf al tehnologiei si al urbanismului. Ar fi si un adevarat magnet pentru investitori, care le percep ca de niste prototipuri si, implicit, ca pe o posibilitate de a-si testa sau pentru a-si face reclama tehnologiilor de ultima ora pe care le detin. Si, ei bine, intr-un astfel de oras, o nunta nu ar putea fi decat ecologica."

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri