O nouă palmă pentru Ministerul Mediului! Justiția anulează un ordin de vânătoare a cocoșilor de munte

Curtea de Apel Brașov a admis joi o cerere de suspendare a unui ordin de vânătoare prin care Ministerul Mediului dădea cote pentru cocoșii de munte. 

Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” a fost cea care a cerut suspendarea ordinului, iar hotărârea este executorie, chiar dacă este în primă instanță, putând fi atacată cu apel.

Dispune suspendarea executării dispoziţiilor şi a anexei Ordinului Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului nr.2482/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte ( Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie-30 noiembrie 2022 (publicat în Monitorul Oficial, partea I nr. 960/3.X.2022 din 03.10.2022), până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Braşov”, se arată în hotărârea publicată pe portalul instanțelor.

În septembrie, Ordinul ministrului Mediului, care stabilește cotele de vânătoare pentru acest an, i-a uimit pe iubitorii de natură după ce oficialii au inclus pe lista speciilor admise cocoșul de munte. Inițial, era vorba de 239 de păsări, dar, ulterior, ministrul Tanczos Barna a declarat că numărul se va înjumătăți.

Cocoșul de munte este un trofeu râvnit și greu de găsit, iar vânătorii vizează doar masculii, care au un penaj aparte, în timp ce pe femele le consideră neatractive.

România a interzis împușcarea cocoșului de munte în urmă cu 10 ani, când Comisia Europeană ne sancționa pentru că nu respectam directiva pentru protecția păsărilor sălbatice.

Nu este pentru prima dată când Curtea de Apel Brașov anulează ordinele de vânătoare ale Ministerului Mediului. În 2020, la cererea aceleiași asociații, a anulat Ordinului ministrului apelor și pădurilor nr. 673/13.05.2019 prin care s-au stabilit cotele de recoltă la speciile ciocârlia de câmp (Alauda arvensis), sturzul viilor (Turdus iliacus), rața cu capul negru (Aythya marila) și rața sunătoare. La acel moment, instanța a decis că ordinele sunt „sunt nelegale, fiind emise cu încălcarea prevederilor din Legea nr. 24/2000 şi nefiind suficient fundamentate”.

Citește și: Franța interzice vânarea de cocoși de munte, amenințați cu dispariția

spot_img

Ultimele știri