O insula de gheata de 161 kilometri patrati s-a desprins de unul dintre cei doi ghetari principali ai Groenlandei, potrivit "The Guardian".
Oamenii de stiinta sustin ca aceasta este cea mai mare insula de gheata despinsa de Groenlanda in ultimii 50 de ani.
Groasa de peste 180 de metri, bucata de gheata s-a desprins de ghetarul Petermann. In prezent, se indreapta catre o regiune izolata dintre Groenlanda si Canada.
Andreas Muenchow, profesor de oceanografie la Universitatea din Delaware, a declarat ca se astepta ca o insula de gheata sa se desprinda ultimii doi mari ghetari din Groenlanda, deoarece aceasta a tot crescut in ultimii sapte-opt ani, insa nu se astepta sa fie atat de mare.
“Apa dulce din aceasta insula de gheata este echivalenta cu debitul raului Hudson sau al raului Delaware in doi ani si ar alimenta gospodariile americane cu apa timp de 120 de zile”, a declarat Muenchow.
El a adaugat ca este dificil de analizat in ce masura acest eveniment a fost cauzat de incalzirea globala, deoarece cercetatorii au inceput sa monitorizeze temperatura din jurul ghetarilor abia in 2003.
Oamenii de stiinta au anuntat ca primele sase luni ale anului au fost cele mai calduroase din istorie. Fenomenul El Nino a contribuit la cresterea temperaturilor, insa multi oameni de stiinta considera ca o mare parte din vina o au emisiile ridicate de gaze cu efect de sera.