O harta verde pentru un oras gri

Foarte putini bucuresteni stiu ca, dincolo de traficul infernal si de poluarea care transforma Capitala intr-un oras sufocant, se ascund si resurse verzi. Reprezentantii organizatiei neguvernamentale Goodartofnoon vor lansa, in curand, "harta verde" a Bucurestiului. Se vor regasi locuri naturale, de sport ori de joaca, spatii de cultura, trasee pietonale, dar si puncte cu tehnologii ecologice si de reciclare sau magazine cu produse "eco".

Text de Ecaterina Procopov

Descurajati la inceput, autorii proiectului spun ca au descoperit, in cele din urma, faptul ca Bucurestiul poate fi un mediu prietenos pentru locuitori si ca acesta are foarte multe resurse de oferit. "Toti formatorii de opinie transmit mesaje care reflecta partea neagra a Bucurestiului. Noi am vrut sa privim Capitala cu alti ochi, punand in valoare si monumente istorice care vorbesc despre mostenirea orasului, si tehnologii ecologice sau locuri in care se pot intalni rollerii", ne spune Calin Colacel, vicepresedintele Asociatiei Goodartofnoon.

In ceea ce priveste capitolul "energie", de exemplu, putina lume stie ca in Bucuresti avem cea mai mare centrala fotovoltaica din Europa de Est sau ca exista foarte multe firme care ofera panouri fotovoltaice si pompe de caldura, potrivit reprezentantului Goodartofnoon. De fapt, hartile verzi ii ajuta pe bucuresteni sa inteleaga importanta implicarii lor in refacerea si renasterea locurilor din comunitate.

"In fiecare zi auzim din ce in ce mai multe despre schimbarile climatice, despre problemele de mediu si solutiile care stau in puterea noastra, iar oamenii incep sa se intrebe cum pot contribui la rezolvarea acestor probleme, ce se afla in jurul lor sau ce resurse sunt in comunitate. De asemenea, vrem ca aceasta harta sa fie un canal de promovare pentru afacerile verzi din comunitate si un mod bun pentru oameni de a afla
despre acestea. E foarte important ca in comunitatile urbane, si chiar si in cele rurale, sa includem toate lucrurile legate de dezvoltarea durabila", a declarat, pentru "Green Report", Wendy Brawer, director fondator al Green Map System, compania creatoare a hartilor verzi. Aceste produse, subliniaza Brawer, "vorbesc", de fapt, despre integritatea mediului, vitalitatea afacerilor si echitatea sociala.

Harta pe care o va lansa Asociatia Goodartofnoon face parte din sistemul Green Map, un proiect derulat la nivel international, prezent in 50 de tari ale lumii. Londra, Barcelona, Tokio sau Los Angeles sunt doar cateva dintre cele 362 de orase care au o asemenea harta. Greenmaps reprezinta hartile locale de mediu, pe care se regaseste orice are legatura cu modul de viata "verde", cu dezvoltarea durabila sau cu natura si cultura comunitatilor. Harta verde a Bucurestiului va aparea in forma tiparita, insa va fi disponibila si pe internet, unde oricine poate veni cu o completare.

Asociatia Goodartofnoon este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, al carei scop este de a sprijini, initia si realiza programe culturale, economice, sociale si de mediu. Goodartofnoon isi propune sa promoveze dezvoltarea educatiei, a artelor, a mestesugurilor si a traditiilor autentice, conservarea monumentelor istorice, dar si a biodiversitatii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri