O eruptie vulcanica masiva a facut ca viata pe Pamant sa fie la un pas de disparitie, in urma cu 260 de milioane de ani, potrivit unui studiu citat de The Telegraph.
Eruptia a avut loc inainte de aparitia dinozaurilor, cand Pamantul era populat cu specii ce au disparut intre timp. Lava si cenusa au erupt de sub oceanul superficial ce acoperea regiunea Emeishan din provincia centrala a Chinei Sichuan. Magma si cenusa s-au raspandit pe intreg continentul Pangea, ce s-a desprins mai tarziu in Africa, America de Sud, Australia si Antarctica.
Aproape jumatate de milion de metri cubi de lava au acoperit pamantul, iar, in prezent, oamenii de stiinta au putut sa identifice cu precizie momentul eruptiei datorita stratului de roci ce s-a format dupa eruptie. Acestea au luat nastere din magma prinsa intre roci sedimentare ce contin fosile marine usor de datat.
„Cand magma cu o vascozitate redusa, ce curge repede, intalneste un ocean superficial este ca si cand ai arunca apa intr-o tigaie. Se produce o explozie puternica, ce creeaza nori gigantici de aburi”, a explicat paleontologul Paul Wignall de la Universitatea din Leeds.
Dioxidul de sulf eliminat in atmosfera, produs de amestecul de apa cu lava, a format nori masivi ce s-au raspandit de-a lungul planetei. Acest fenomen a racit planeta si a format in final un torent de ploaie acida. 96% dintre toate speciile de vietuitoare marine au disparut atunci si 70% din animalele terestre.
Foto: The Telegraph