Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten va transfera 11 feline din Romania in rezervatia Lionsrock, din Africa de Sud.
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri ROMPRES, cele 11 feline, zece lei (noua pui si un adult) si un tigru (pui), vor fi transportate pe cale rutiera catre Frankfurt (nicio cursa aeriana din Romania neputand indeplini toate conditiile necesare trasportului custilor), de unde vor fi imbarcate intr-o cursa directa inspre Johannesburg.
In prealabil felinele preluate din cadrul Gradinilor zoologice din Braila, Brasov si Hunedoara, au fost supuse unui control medical amanuntit, incluzand verificarea starii de sanatate, vaccinarea si introducerea de microcipuri de identificare.
Pe durata transportului acestea vor fi insotite de o echipa de specialisti si medici a fundatiei.
Actiunea face parte din cadrul unui proiect mai amplu desfasurat de Vier Pfoten impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, cu scopul de a oferi solutii pentru imbunatatirea conditiilor din gradinile zoologice din Romania si reamenajarea lor conform cerintelor directivelor UE.
Proiectul a fost demarat la inceputul anului 2007 prin semnarea a doua acorduri de colaborare cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Garda Nationala de Mediu si cuprinde programe de control al reproducerii animalelor, un plan de relocare a animalelor din gradinile zoologice neautorizate sau fara posibilitati de reamenajare si autorizare, precum si organizarea de workshopuri de pregatire pentru specialistii si personalul de ingrijire din gradinile zoologice.
Primul transport de feline spre rezervatia Lionsrock a fost facut in 2007, cand doi lei de la Gradina Zoologica din Brasov au fost transferati in rezervatie.
Primul training destinat managerilor, veterinarilor si personalului de ingrijire din Gradinile zoologice din Romania a fost organizat de fundatie in septembrie 2007, in colaborare cu Gradina Zoologica Schoenbrunn din Viena, Austria si Federatia Gradinilor Zoologice din Romania. Principalele teme abordate pe durata trainingului au fost structurate in doua parti: una informativa cu notiuni si norme despre scopul, organizarea si functionarea unei gradini zoologice moderne si o parte practica de lucru interactiv, referitoare la activitatea si intretinerea zilnica a animalelor intr-o gradina zoologica moderna.