Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Noua lege a DEEE-urilor: amenzi usturatoare pentru distribuitorii care nu preiau deseurile de la clienti

Distribuitorii de echipamente electrice si electronice care nu preiau, la cererea clientului, echipamentul vechi echivalent inlocuit de cel nou risca amenzi de pana la 20.000 de lei, potrivit HG nr. 1037/2010, publicata ieri in Monitorul Oficial.

Noua Hotarare de Guvern are rolul de a stabili noi obligatii pentru autoritati, producatori si distribuitori privinta echipamentelor electrice si electronice si deseurilor provenite din acestea.

Astfel, la furnizarea unui produs nou, la cererea clientului, distribuitorii sunt obligati sa preia deseul electric sau electronic (DEEE) in sistem unu la unu, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca si echipamentul nou furnizat. Acest serviciu trebuie pus la dispozitia clientilor gratuit, distribuitorii riscand amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei in caz contrar.

Tinte individuale de colectare

Pentru prima oara, producatorii si distribuitorii vor avea tinte individuale de colectare si reciclare, calculate ca un procent din cantitatile de echipamente electrice si electronice puse pe piata in ultimii doi ani. Normele de aplicare vor fi elaborate in termen de 90 de zile de la data publicarii noului H.G. si vor detalia tintele procentuale, tinand cont de datele raportate de catre producatori si organizatii colective la Agentia Nationala de Protectie a Mediului.

Mai mult, pentru aceia care vor sa isi gestioneze singuri produsele arse sau uzate, si nu prin intermediul unei organizatii colective, au fost stabilite pentru prima data obligatii legale distincte. Astfel, acestia trebuie sa organizeze gestionarea deseurilor in baza unui plan de operare, prevedere valabila pana acum doar pentru asociatiile colective. In plus, ei trebuie sa depuna o garantie financiara care sa demonstreze acoperirea finantarii gestionarii DEEE-urilor, care constituie tinta individuala.

In baza analizei planului de operare si a constituirii garantiei financiare, producatorilor individuali li se va elibera certificatul de producator. Acest certificat este o conditie obligatorie pentru comercializarea propriilor produse.

„Tintele clare si indatoririle egale pentru toti producatorii, indiferent de forma de organizare in care isi gestioneaza deseurile, restabilesc egalitatea in piata. De acum inainte toti trebuie sa faca dovada ca isi indeplinesc obligatiile legale si suporta costul colectarii si reciclarii, astfel incat ignorarea protectiei mediului sa nu mai genereze avantaje comerciale necuvenite” a declarat Raul Pop, director general al asociatiei colective Recolamp.

Puncte de colectare in fiecare localitate

Autoritatile locale sunt obligate, potrivit noii hotarari, sa infiinteze cate un punct de colectare a DEEE-urilor pentru fiecare 50.000 de locuitori si cel putin un punct de colectare in fiecare localitate.

Astfel, in Bucuresti ar trebui sa existe peste 40 de puncte de colectare a deseurilor electrice si electronice. Acestea nu vor mai putea fi amplasate ca in prezent, in locuri periferice izolate. Legea prevede ca punctele de colectare trebuie sa fie situate in zone si la distante care sa sigure un acces usor, tinandu-se seama de densitatea populatiei. Aceste puncte vor prelua gratuit DEEE-urile de la detinatori si distribuitori.

De asemenea, producatorii sunt obligati sa se asigure ca toate DEEE-urile colectate sa fie transportate la instalatii de tratare autorizate.

Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri