Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Nou cartier pentru locuitori din Rosia Montana

Aproape 130 de case vor fi date in folosinta in Alba Iulia, pana in primavara anului viitor, pentru locuitorii din Rosia Montana care au fost de acord cu stramutarea si au incheiat un contract in acest sens cu compania miniera care intentioneaza sa exploateze zacamantul auro-argintifer din localitate.

Reprezentanti ai societatii "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC) SA au prezentat, vineri, intr-o conferinta de presa, stadiul lucrarilor la noul cartier "La Recea" – Dealul Furcilor, din municipiul Alba Iulia, intins pe circa 24 de hectare.

Inaugurarea lucrarilor a avut loc anul trecut, in 18 iulie, conducerea companiei exprimandu-si speranta, atunci, sa dea in folosinta primele case in septembrie 2008. Din cauza unor probleme inregistrate pe parcurs, a aparut o intarziere in derularea proiectului si, in consecinta, investitia de la Alba Iulia va fi finalizata cel mai probabil in luna mai, anul viitor.

Peste 20 de milioane de dolari sunt investiti in cartierul rezidential "La Recea" de compania "RMGC" pentru locuitorii din satele Rosia Montana, Corna si Gura Cornii, care au optat pentru stramutare in noul cartier din Alba Iulia. Lucrarile au fost incepute de la zero, fiind nevoie de realizarea retelelor de apa, gaz, curent si canalizare, care sunt realizate integral in subteran.

Cei care nu au dorit sa plece prea departe au putut opta pentru noul sat "Piatra Alba", ce va fi amplasat la cinci kilometri distanta de Rosia Montana, 27 de familii semnand contracte in acest sens cu compania. Deocamdata, din cauza dificultatilor aparute in obtinerea unor permise si avize, nu au demarat inca lucrarile la noul sat, a precizat Liviu Popa, vicepresedinte pentru comunicare in "RMGC".

In ceea ce priveste cartierul din Alba Iulia, Liviu Popa a declarat ca, desi ’’RMGC’’ nu a primit inca toate autorizatiile necesare derularii proiectului de la Rosia Montana, compania isi tine promisiunea facuta locuitorilor.

Cartierul "La Recea" va include in final aproximativ 200 de case. Proiectele caselor au fost stabilite de beneficiarii lor, in urma unor consultari publice realizate de companie. Constructia si infrastructura cartierului sunt realizate la standarde europene si cuprind peste 10 kilometri de trotuare si drumuri, dar si un spatiu verde de 70.000 de metri patrati.

"RMGC" si-a anuntat, in decembrie 2007, planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare, pentru proiectul minier de la Rosia Montana, proces suspendat in septembrie 2007. Compania a cheltuit, pana in prezent, pentru acest proiect minier, peste 300 de milioane de dolari.

O alta decizie luata de companie a fost suspendarea, in februarie 2008, a programului de achizitionare a terenului, demarat in urma cu cinci ani. Pana in prezent, compania a achizitionat in regim de "cumparator voluntar, vanzator voluntar" aproape 80% dintre proprietatile din zona industrializata, din zona protejata si din zona tampon.

In cursul lunii septembrie 2007, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a anuntat ca, deocamdata, procedura de evaluare a proiectului "Rosia Montana" nu va continua, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in aceasta procedura este suspendat de drept.

"Imposibilitatea de continuare a procedurii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana se bazeaza pe faptul ca certificatul de urbanism depus la dosarul solicitantului este suspendat de drept prin aplicarea art. 14 alin. 5 din Legea Contenciosului Administrativ", se preciza intr-un comunicat de presa dat publicitatii de minister.

In 27 iulie 2007, Consiliul Judetean Alba a emis companiei un nou certificat de urbanism, in conditiile in care precedentele doua certificate au fost suspendate de Tribunalul Alba, in 15 iunie 2005, respectiv de Tribunalul Cluj, in 20 iulie 2007. La cererea ’’Alburnus Maior’’, instanta din Alba Iulia a suspendat, in urma cu doi ani, un certificat de urbanism eliberat de CJ Alba in 2004, iar Tribunalul Cluj a admis, la solicitarea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu – CIDRM, o cerere de suspendare a certificatului emis anul trecut.

Societatea a depus, in 16 noiembrie 2007, o plangere la Curtea de Apel Bucuresti impotriva deciziei ministerului Mediului de a suspenda procedura de aprobare a EIM. ’’RMGC’’ a depus, in mai 2006, Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului – EIM la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei.
Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.

spot_img

Ultimele știri