Norvegia a inceput sa faca cercetari seismice la cea mai mare platforma petroliera si de gaz din Marea Nordului, Troll, pentru a determina daca poate fi depozitat aici dioxidul de carbon, au anuntat oficialii industriei energetice, informeaza Reuters.
Troll este una dintre cele trei locatii posibile din Marea Nordului pentru depozitarea carbonului produs de catre centralele energetice pe baza de gaz din orasele de pe coasta, Mongstad si Kaarstoe.
"Cercetarea este o parte foarte importanta a muncii noastre prin care ne propunem sa atingem tinta de stocare a carbonului in subteran", a aratat coordonatorul cercetarilor, Odd Magne Mathiassen de la Directoratul pentru Petrol din Norvegia (NPD).
Operatorul platformei Troll, Statoil Hydro, a inceput sa stocheze dioxidul de carbon sub pamant la platforma de gaz Sleipner din Marea Nordului, inca din 1996, dar acesta este CO2 emis in urma operatiunilor de pe platforma si nu emisii de la centralele de pe uscat.
"Gasirea locului optim pentru injectarea puturilor este foarte importanta pentru a ne asigura ca CO2-ul poate fi stocat si ca va ramane in rezervor in viitor", a mai aratat expertul.
Formatiunea Johansen, unde ar putea fi depozitat dioxidul de carbon, este localizata sub rezervoarele de petrol si gaze de la Troll, la o adancime de 2.500 metri, a aratat NPD.
Platforma Troll, operabila din 1996, mai are rezerve de peste un miliard de barili, echivalentul petrolului, aproape o treime din totalul estimat de rezerve ale Norvegiei.
Procesarea si interpretarea datelor seismice, care vor fi executate de catre Statoil Hydro, vor fi terminate cel mai probabil la inceputul anului 2009, a mai subliniat NPD.