Norvegia a creat primul "indice" care monitorizeaza sanatatea naturii

Norvegia va prezenta in aceasta saptamana "primul indice oficial" din lume capabil sa masoare starea de sanatate a naturii, un instrument care va putea fi utilizat pentru a optimiza politicile de protejare si conservare a mediului inconjurator, au anuntat surse din guvernul norgevian, potrivit Mediafax.

"Scopul nostru a fost de a avea o abordare stiintifica asupra sanatatii naturii norvegiene, pentru a putea lua cele mai bune decizii din punct de vedere ecologic. Este decisiv pentru a ne putea determina prioritatile politice" in acest domeniu, a declarat Heidi Soerensen, secretar de stat in Ministerul Mediului din Norvegia.

"Evolutiile acestui indice ne vor permite in viitor sa masuram eficienta masurilor politice adoptate", a declarat Heidi Soerensen, aflata la Nagoya (Japonia), unde participa la o conferinta internationala a carei tema centrala este biodiversitatea.

309 indicatori ai sanatatii planetei

Conceput de o echipa de 125 de oameni de stiinta, acest indice grupeaza 309 indicatori referitori la starea de "sanatate" a unor specii animale si vegetale reprezentative, dar care se refera si la alte aspecte ale biodiversitatii, cum ar fi cantitatea de arbori morti dintr-o padure. Noul indice va fi actualizat la fiecare cinci ani.

In opinia lui Heidi Soerensen, cu ajutorul unor mici adaptari care tin de specificul local, noul indice va putea fi adoptat si de alte state.
"Indicele despre starea de sanatate a naturii este un instrument neutru care reflecta situatia. Indicele nu raspunde insa la intrebarea: «In ce stare ar trebui sa se afle natura?». Acest lucru va fi decis de politicieni", a explicat Janne Sollie, directoarea Departamentului pentru gestionarea naturii din Norvegia.

Infirmand cateva pronosticuri pesimiste, indicele norvegian a revelat faptul ca situatia in oceanele, apele de coasta, raurile si muntii din tarile scandinave este mai buna fata de cea din 1990.

In schimb, starea de sanatate a padurilor s-a degradat, comparativ cu acelasi an, in special din cauza exploatarilor forestiere. Acest lucru a dus la reducerea numarului de arbori morti sau batrani, considerati utili pentru biodiversitatea din paduri.

Indicele norvegian va fi prezentat, joi, in cadrul conferintei de la Nagoya.

Cele trei teme majore ce vor fi dezbatute la conferinta sunt: stabilirea unor obiective clare pentru a limita disparitia speciilor pana in anul 2020, nivelul ajutorului financiar acordat tarilor din emisfera sudica si implementarea unui cadru juridic care sa conduca la o repartizare echitabila a beneficiilor obtinute din exploatarea resurselor bionaturale, care se gasesc in principal in tarile in curs de dezvoltare.
 

spot_img

Ultimele știri