Norvegia

Text de Oana Neneciu

– In 2005, guvernul norvegian a creat Comisia pentru Reducerea Gazelor cu Efect de Sera, tintele ei fiind reducerea acestora cu intre 50% si 80% pana in 2050.

– In 2007, Norvegia a depus cele mai mari eforturi pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si sprijinirea investitiilor de mediu, conform raportului organizatiei Center for Global Development.

– Obiectivele de reducere a emisiilor stabilite de Norvegia sunt printre cele mai ambitioase din lume. Norvegia trebuie sa-si reduca cu 9% emisiile fata de nivelul din 1990, pana in 2012, peste limita maxima a Protocolului de la Kyoto, respectiv 8%.

– La inceputul anului 2008, guvernul norvegian si trei partide din opozitie au cazut de acord asupra strategiei climatice pe termen lung, care prevede neutralitate din punctul de vedere al carbonului pana in 2030. Prim-ministrul norvegian Jens Stoltenberg a aratat ca, in acest fel, politica climatica va rezista indiferent de guvern.

– Ministrul norvegian de finante a propus, in cadrul Conferintei de la Bali, licitarea permiselor de emisii de carbon si folosirea banilor astfel obtinuti pentru ajutarea tarilor in curs de dezvoltare care se confrunta cu efectele incalzirii globale.

– Fiecare norvegian emite, in medie, 11 tone de dioxid de carbon anual, in special din arderea combustibililor fosili.

– Un centru comercial din Norvegia a pus in vanzare Certificate de Reducere a Emisiilor pentru persoanele care se simt responsabile pentru contributia lor la schimbarile climatice, la pretul de 30,58 dolari pe tona.

– Petroleum si ministrul energiei Aslaug Haga au anuntat alocarea sumei de 13 milioane de dolari pentru cercetarea surselor regenerabile si captarea carbonului, in luna ianuarie 2008.

– Norvegia va construi prima centrala din lume care va folosi apa de mare pentru producerea unei noi forme de energie regenerabila, energia osmotica. Tehnologia ar putea produce, la nivel mondial, circa 1.600 TWh, de 13 ori mai mult decat productia hidroelectrica a Norvegiei.

– In arhipelagul Svalbard, Norvegia a construit, in caverna unui munte arctic, facilitati de stocare a 100 de milioane de seminte din peste 100 de tari pentru a asigura biodiversitatea. Mostrele vor fi pastrate la o temperatura intre -18 si -20 grade Celsius.

– Confederatia Norvegiana a Industriilor (NHO) s-a plans autoritatilor europene de abuzuri din partea statului in ceea ce priveste programul de alocare a certificatelor de emisii. NHO a depus plangerea pentru "initierea procedurilor de infringement impotriva Norvegiei" pentru ca planul este o bariera pentru companiile nou-infiintate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri