No Meat May este, așa cum îi spune și numele, o provocare să nu mănânci carne în luna mai. Regulile nu sunt atât de stricte, ci îți stabilești singur obiectivul: să renunți de tot la carne, să reduci consumul sau să renunți chiar și la produsele de origine animală. Studiile realizate de promotorii mișcării au arătat că, după luna mai, 94% dintre participanți au redus sau au eliminat consumul de carne.
No Meat May a început în 2013, în Australia, când Ryan Alexander și Guy James Whitworth, alături de 30 de prieteni, au renunțat la carne în luna mai. Numărul participanților a crescut de la an la an, astfel încât mișcarea a devenit una globală.
No Meat May presupune, așa cum îi spune și numele, ca în luna mai să nu mănânci carne. Sau, cel puțin, să reduci cantitatea pe care o consumi. Sau, dacă ești vegetarian, să mai faci un pas și să devii, timp de o lună, vegan.
Studiile realizate de promotorii campaniei arată că, după ce au participat la No Meat May, 94% au redus sau au eliminat consumul de carne, din care 56% au eliminat carnea roșie și 30% au renunțat de tot la carne.
Mișcarea pe care o promovează australienii are la bază patru motive esențiale: salvarea Planetei, îmbunătățirea sănătății, diminuarea numărului de ferme industriale și combaterea foametei.
Pe site-ul No Meat May, la categoria „Salvarea Planetei”, sunt enumerate următoarele motive: reducem emisiile de gaze cu efect de seră, mai puține despăduriri, economisirea apei, reducerea cantității de fecale (deșeurile de animale crescute în fermele industriale sunt de 130 de ori mai toxice decât cele ale oamenilor), reducerea terenurilor utilizate, stoparea dispariției speciilor (din cauza transformării habitatelor lor naturale în pășuni sau zone pentru construirea halelor), încetinirea procesului de creștere a acidului din oceane (din cauza nivelului mare de dioxid de carbon absorbit), oprirea pescuitului excesiv.
La categoria „Îmbunătățirea sănătății” sunt enumerate toate beneficiile pe care le are asupra sănătății renunțarea la consumul de carne. O dietă pe bază de plante, fructe și legume ține la distanță bolile de inimă, diabetul B, rezistența la antibiotice, cancerul de colon, Alzheimerul, bolile de oase, artrită, obezitate, boli autoimune etc.
„Agricultura pentru animale este una dintre cauzele schimbărilor climatice, distrugerea pădurilor tropicale, extincția speciilor, moartea unor zone din ocean și consumul apei potabile. E nevoie de nouă ori mai mult combustibil fosil pentru producerea unei calorii de carne decât e nevoie pentru o calorie de proteină de origine vegetală. Atunci când începi să te uiți la problemă, motivele pentru care trebuie să treci la o dietă vegetariană sunt greu de combătut”, a declarat Ryan Alexander.
Acesta a mai explicat dacă 20% din cei 24,13 milioane de locuitori ai Australiei ar participa la această mișcare, împreună ar putea salva de la moarte 124 de milioane de animale și 430.000 de tone de dioxid de carbon.
Site-ul vine în ajutorul celor care vor să ia parte acest an la No Meat May cu 25 de resurse online unde pot fi găsite rețete vegetariene. Mai mult, în Sydney sunt organizate expoziții de fotografie ce respectă tematica și cursuri de gătit pentru vegetarieni.