Nivelul cererii pentru finanțări verzi în România este limitat în pofida pontețialului uriaș și a beneficiilor

Piața finanțărilor verzi are un trend ascendent și în România, cu taote acestea nivelul cererii pentru acest gen de finanțări este limitat în pofida pontețialului uriaș și a beneficiilor, a declarat  Iuliana Tiba, Director Mediu, Social si Finantare cu Impact pozitiv, BRD, în cadrul conferinței Financing the circularity, organizate de Green Report.

”Această piață începe să se dezvolte și la noi în toate clasele de active și în mai toate sectoarele. Cu toate aceste, nivelul cererii pe aceasta zonă este totuși limitat în pofida pontețialului uriaș și a beneficiilor. Ne aflăm la un nivel scăzut al proiectelor care ar putea să se clasifice pentru acest tip de finanțări”, a spus Iuliana Tiba.

Potrivit acesteia, un raport ala BNR privind macrostabilitatea financiară la sfârșitul anului 2021 arată nivelul finanțărilor verzi la circa la un miliard de euro, reprezentând 4% din totalul creditelor acordate de bănci companiilor.

”Un nivel relativ scăzut, însă, în același timp, reprezintă și un potențial de creștere. Sunt de acord că nu este doar rolul companiilor care se angajează în asemenea demersuri ce includ sustenabilitatea ci și al finanțatorilor de a prezenta instrumentele specifice pe care le au la dispoziție și astfel să se ajungă la a crea o legatură între modelele de business de acest tip și instrumentele de finanțare”, a precizat reprezentantul BRD.

Anul trecut BRD a finanțat activități din zona energiei regenerabile, de asemenea a intermediat și asistat în structurarea primei emisiuni obligatare asociată cu obiective de sustenabilitate într-o companie din domeniul mobilității. Banca a acordat de asemenea credite pe baza unor strategii de sustenabilitate din domeniul medical sau pentru instituții publice cu impact măsurabil din punct de vedere ecologic sau social.

Citește și:

Iuliana Tiba, BRD: “Modele de business bazate pe circularitate pun noi categorii de riscuri mai mult sau mai puțin măsurbile”

Marius Brînzea, Reciclad’OR: “Am identificat trei precondiții majore care ar putea crea un cadru optim pentru finanțarea investițiilor în economie circulară”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri