Nemo ar putea să dispară din cauza poluării cu lumină artificială a recifelor

Un nou studiu atrage atenția că peștele clovn, cunoscut ca Nemo, ar putea să dispară din cauza efectelor luminii artificiale de la stațiunile construite aproape de recife. Expuse la lumină artificială, chiar și foarte scăzută, ouăle nu eclozează.

Poluarea luminoasă ia tot mai mult amploare în zona recife de corali, din cauza dezvoltării zonelor de coastă. Unele bungalouri sunt construite chiar deasupra recife, cu podele transparente, astfel încât turiștii să poată vedea peștii chiar și noaptea. Dar asta înseamnă că și peștii pot vedea lumina din bungalouri.

Peștele clovn, cunoscut și ca Nemo, din filmul „Finding Nemo”, se confruntă deja cu două probleme majore: captarea lor în exces, pentru acvariile de acasă, și albirea coralilor și a anemonelor, în care se adăpostesc ei, ca urmare a încălzirii apelor din cauza schimbărilor climatice.

Un grup de oameni de știință din Australia au vrut să vadă ce impact are poluarea luminoasă asupra acestei categorii de pești. Rezultatul a fost unul dramatic, care a arătat că Nemo se mai confruntă cu o problemă, pe lângă cele două: când ouăle au fost expuse la lumină artificială noaptea, niciunul nu a eclozat.

Emily Fobert, de la Universitatea Flinders, coordonatoarea studiului, și echipa sa au examinat zece perechi de pești clovni în laborator, fiecare pereche având acvariul său. Jumătate dintre acvarii au fost luminate ca în mediul natural, din recif: 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric. Cealaltă jumătate a fost expusă la niveluri de lumină pe care le expune un oraș aflat pe coasta mării.

Studiul a fost realizat în 60 de zile, timp în care oamenii de știință au urmărit cum influențează lumina reproducerea, fertilizarea ouălor și ecluzarea acestora. Nu au găsit nimic anormal în ce privește reproducerea și fertilizarea, dar au observat schimbări extreme în cazul eclozărilor: niciun ou expus luminii artificiale nu a eclozat.

„Este destul de îngrijorător. Un rezultat care vorbește despre cum poluarea minimă cu lumină artificială poate avea un impact atât de mare asupra speciilor marine”, a comentat Thomas Davies, un profesor de ecologie de la Universitatea din Wales, pentru National Geographic.

Potrivit explicațiilor date de Universitatea Flinders, peștii clovn sunt atât de sensibili la lumină pentru că se reproduc atunci când este lună plină, iar ouăle eclozează după apus.

„Eclozarea pe timpul nopții probabil păzește puii de prădători”, a explicat National Geographic.

„Această concluzie probabil se poate extinde și asupra altor pești de recif, căci mulți au același comportament când vine vorba de reproducere, inclusiv ecluziunea la începutul serii”, au mai transmis cercetătorii.

„Zero la sută ecluzare înseamnă niciun membru pentru noua generație, iar asta poate duce la dispariția speciei. E destul de grav”, a comentat Thomas Davies.

Poluarea luminoasă, sau prezenţa luminii artificiale în timpul nopţii, care poate avea un efect dăunător asupra multor organisme şi sisteme naturale, creşte cu circa 2% pe an la nivel mondial, au notat oamenii de ştiinţă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri