Membrii ONG-urilor vor discuta, la Adunarea Generala a Membrilor Coalitiei ONG Natura2000 Romania, posibilitatea prezentarii Comisiei Europene a cazurilor alarmante de ilegalitati in ariile protejate din Romania, cum ar fi constructiile ilegale din Ceahlau, distrugerea Taului Stiol, taierile si constructiile din Piatra Craiului, constructia ilegala a drumului DN 66A din Retezat, se arata intr-un comunicat al coalitiei Natura 2000.
Manifestarea se va desfasura duminica Baile Tusnad. Coalitia ONG Natura2000 Romania va alerta Comisia Europeana, in cursul lunii decembrie 2007, in legatura cu dezinteresul total al autoritatilor cu privire la conservarea valorilor naturale pe care inca le mai are Romania.
Oganizatiile neguvernamentale active in domeniul conservarii naturii considera ca, printr-o valorificare strategica a valorile naturale si culturale s-ar putea atrage atat turisti, cat si investitii importante, care ar permite atat o dezvoltarea economica sustenabila, cat si mentinerea naturii salbatice.
Reprezentatii ONG-urilor vor aborda in cadrul conferintei si subiectul unei strategii de lobby pentru Ceahlau, Autostrada Transilvania si siturile Natura 2000, precum si formularea unui punct de vedere al Coalitiei fata de legea ariilor protejate si OUG 57.
Sambata, inaintea adunarii generale, va fi organizat seminarul "Impreuna pentru conservarea naturii si turism responsabil" in colaborare cu Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) in cadrul proiectului finantat prin intermediul Ambasadei Olandei – "Bridging nature conservation with responsible tourism".
Evenimentul este o oportunitate pentru membrii Coalitiei ONG Natura2000 Romania si membrii si partenerii Asociatiei de Ecoturism din Romania, de a stabili o punte de comunicare si de a promova produse ecoturistice in (apropiere de) situri Natura 2000. Seminarul va fi urmat de o iesire pe teren intr-un sit Natura 2000 si de un targ de ecoturism, unde participantii isi vor prezenta investitiile si vor putea discuta despre colaborari si proiecte concrete pe viitor.
Cele doua teme principale ale seminarului vor fi identificarea si promovarea de mecanisme de sprijin al proiectelor de conservarea naturii, din partea sectorului de afaceri din domeniul turismului responsabil incepand din anul 2008, si proiectele de conservare a naturii si dezvoltare rurala, ingrediente necesare, dar nu suficiente pentru realizarea unui bun produs ecoturistic.