Text de Mihai Lucian Manoiu – director protectia naturii, biodiversitate, biosecuritate Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile
Natura 2000 este o retea de arii naturale protejate de interes comunitar, stabilita in conformitate cu prevederile directivei pasari ce 79/409 si directivei habitate ce 92/43, scopul acesteia fiind de a conserva pe termen lung aceste habitate si specii.
In acest fel, pe baza celor doua directive, a fost creat un instrument aplicabil la scara europeana, in scopul protejarii patrimoniului natural comun al statelor UE, respectiv reteaua Natura 2000. Asa cum este definita in Directiva Habitate, Natura 2000 reprezinta o retea ecologica coerenta, formata din:
– arii speciale de conservare
– arii de protectie speciala avifaunistica
Fiecare stat membru al UE sau care se afla in procesul de aderare trebuie sa propuna o lista de situri care sa completeze reteaua ecologica Natura 2000. Daca pentru declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica procedura este mai simpla, in cazul ariilor speciale de conservare, statele trebuie sa identifice initial habitatele si speciile de interes comunitar si sa propuna o lista de situri de importanta comunitara (SCI).
Important! Siturile Natura 2000 sunt desemnate pe criterii strict stiintifice.
Sistemul Informational Natura 2000
Pentru eficientizarea si accelerarea procesului de implementarea retelei Natura 2000 in Romania a fost creat un sistem informational. Acesta a fost structurat astfel incat sa ofere informatiile necesare pentru caracterizarea si evaluarea retelei Natura 2000 si pentru a permite selectarea siturilor, schimbul de opinii, analizarea datelor, verificarea, validarea si consultarea publicului in acelasi timp.
Beneficiile retelei ecologice Natura 2000:
Un sit Natura 2000 este mai mult decat o arie de protectie pentru specii si habitate pentru ca el poate juca un rol foarte important in dezvoltarea socio-economica a comunitatii locale sau regionale. Principalele beneficii socio-economice sunt:
– facilitarea realizarii de investitii noi si atragerea de fonduri externe;
– etichetarea unor produse naturale dintr-o zona si cresterea vanzarilor la aceste produse;
– producerea si promovarea de branduri locale;
– declararea unui zone ca sit Natura 2000 va reprezenta dovada ca zona respectiva are o valoare naturala deosebita, putand genera venituri din ecoturism si alte activitati asociate, implicit prin crearea de noi locuri de munca;
– promovarea tezaurului natural si cultural;
– oportunitati pentru educatie, infrastructura, sanatate;
– vanatoarea, pescuitul, turismul si alte activitati recreationale pot continua daca acestea sunt realizate intr-un mod durabil si nu afecteaza speciile rare si habitatele prezente.
De asemenea, pentru a nu aduce prejudicii populatiei locale si proprietarilor de terenuri, in cazul in care anumite activitati sunt restrictionate intr-un anumit mod, se pot acorda plati compensatorii care sa acopere pierderile economice suferite de acestia prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura din cadrul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Proprietarii care detin terenuri in situri Natura 2000 sunt scutiti de la plata impozitului pe teren.
Important: Natura 2000 nu este un sistem de rezervatii strict protejate, ci reprezinta modele reale de dezvoltare durabila! Activitatile umane sunt permise in masura in care asigura mentinerea pe termen lung a speciilor si a habitatelor naturale. Multe dintre siturile Natura 2000 exista tocmai datorita felului cum au fost gospodarite pana in prezent si este important ca majoritatea acestor activitati sa continue si in viitor pentru mentinerea speciilor/habitatelor de interes comunitar.