NASA si Cisco lucreaza la o platforma de monitorizare a mediului

Compania producatoare de echipamente pentru retele informatice Cisco Systems va imprumuta agentiei americane NASA expertiza necesara pentru dezvoltarea unei platforme de monitorizare care va colecta date de pe intreaga planeta si le va transforma in informatii necesare pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice, informeaza GreenBizz.

Platforma, care poarta numele de „Planetray Skin”, va monitoriza senzori din sateliti, aparate de zbor si din sol pentru informatii legate de clima, iar datele vor sta la dispozitia guvernelor, companiilor si publicului general. NASA va acoperi partea de monitorizare continua, in timp ce Cisco va crea retelele informatice care sa transforme datele intr-un limbaj accesibil.

Primul proiect pentru care platforma va fi folosita este cel de monitorizare a efectelor schimbarilor climatice asupra padurii tropicale. „Planetary Skin” va crea o retea de senzori care sa inregistreze ritmul defrisarilor si cantitatea de carbon din atmotfera.

„Infrastructura Planetary Skin MRV va debloca 350 de miliarde de dolari pe an intre 2010-2020, pentru cheltuielile de investitie tot mai mari pe care le presupune ameliorarea si adaptarea la schimbarile climatice”, anunta site-ul proiectului. Compania americana Cisco lucreaza alaturi de Natiunile Unite, universitati, ONG-uri, companii si agentii pentru realizarea platformei.

Anuntul celor de la Cisco vine in conditiile in care liderii de state si de guverne prezenti la Forumul Economic Mondial au inclus crearea unui mecanism de monitorizare pe lista masurilor prioritare pentru a combate efectele schimbarilor climatice. In plus, Observatorul de Carbon al NASA, creat pentru monitorizarea emisiilor de carbon la nivelul planetei, a ratat decolarea saptamana trecuta din cauza unei defectiuni tehnice.

spot_img

Ultimele știri