Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca cele doua statii automate de monitorizare a calitatii aerului din Targu Mures nu functioneaza normal si furnizeaza date eronate.
Cele doua panouri din Targu Mures fac parte din programul national prin care au fost achizitionate 94 de statii automate de monitorizare a calitatii aerului, in valoare de 14 milioane de euro, puse in functiune in a doua jumatate a anului trecut.
Stefanescu a precizat ca panourile din centrul municipiului au fost oprite, deoarece analizele la anumiti compusi fie nu apar, fie nu sunt corecte.
Seful APM Mures a precizat ca nu va prelua statiile de monitorizare a aerului de la furnizor, pana cand acestea nu vor fi functionale.
"Statiile sunt in functiune, sunt in probe si in momentul in care vom avea certitudinea ca vor transmite corect datele le vom recepta. Aparatele se mai defecteaza la anumiti indicatori", a precizat Stefanescu.
El a subliniat ca defectiunile survin destul de des, la cateva zile, si nu isi poate permite sa informeze gresit populatia pentru ca institutia sa nu-si piarda credibilitatea.
Cele doua statii de la Targu Mures fac parte din reteaua nationala de monitorizare a calitatii aerului, iar datele obtinute sunt incluse in sistemul de informatii ale Agentiei Europene de Mediu.
Una dintre statii este amplasata in zona industriala a orasului, iar cealalta in zona urbana, iar datele furnizate de aparate ar trebui sa fie afisate on-line pe doua panouri situate in zona centrala.
Statiile ar trebui sa efectueze in permanenta teste privind nivelul oxizilor de azot, continutul de plumb din pulberile in suspensie, monoxidul de carbon, bioxidul de sulf, ozonul si compusii organici volatili percursori ai ozonului, pulberile in suspensie fractiune PM10/PM 2,5, amoniac si parametrii meteorologici necesari interpretarii datelor.
APM Mures intentioneaza sa amplaseze astfel de statii si in Ludus si Tarnaveni.